Business Hi-Tech

Planurile RCS&RDS pentru dezvoltarea reţelei mobile. Ce spune Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al companiei

Planurile RCS&RDS pentru dezvoltarea reţelei mobile. Ce...

Autor: Adrian Seceleanu

01.09.2015, 16:29 21742

RCS&RDS va merge în paralel cu dezvoltarea reţelelor 3G şi 4G, având în plan să investească zeci de milioane de euro pe an în infrastructură, pentru a-şi prinde din urmă rivalii. 

Iată principalele declaraţii făcute de Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS, în legătură cu acest subiect, într-un interviu pentru ZF:

- “Aşa cum am spus şi anterior tehnologia 3G este importantă pentru că ea este larg disponibilă pe terminalele actuale în primul rând, are resurse de spectru încă disponibile. Am extins de altfel reţeaua 3G în benzile pe care le deţineam în 900 şi 2100 MHz însă 4G vine atât din punct de vedere al spectrului cât şi tehnologie complementar şi ne ajută în creşterea de capacitate în zonele de trafic intens pentru că licenţa de care dispunem în momentul de faţă în 2600 MHz ne permite să oferim o acoperire bună în localităţi.”

- “Direcţiile noatre acum pentru reţeaua mobilă sunt următoarele: acoperire - suntem în etapa în care o extindem şi vrem în anii următori să continuăm acest demers mergând pe tehnologia 3G; al doilea obiectiv la fel de important este creşterea vitezei medii de acces pentru toţi utilizatorii noştri şi atunci tehnologia 3G rămâne la fel de importantă pentru 900 şi 2100 MHz. Vom investi semnificativ în dezvoltare atât în creşteri de viteză cât şi în acoperire iar 4G, despre care am spus că este complementar, vine să ne aducă surplusul de capacitate astfel încât să acoperim nevoia de trafic care oricum este mai mare pentru utilizatorii noştri decât pentru cei ai celorlalţi operatori. Şi atunci şi investiţiile în 4G se vor direcţiona în mod semnificativ în următorii 2-3 ani, similar cu cele în 3G. Probabil, la un moment dat, este posibil ca în 2-3 ani investiţiile în 4G să fie cel puţin la fel de mari ca cele în 3G, adică să fie jumătate / jumătate în 3G şi 4G.”

- “Investiţiile sunt de ordinul zecilor de milioane de euro pe an - în reţeaua mobilă în general”.

- “Migrarea la 4G nu va fi foarte dificilă nici pentru noi, nici pentru clienţii. Pentru clienţi va exista o modificare esenţială, terminalul, care va trebui să fie 4G în banda de 2600 MHz şi trebuie să fie de tip TDD pentru că frecvenţa pe care o deţinem este de acest tip. Noi avem deja în ofertă terminale pe care le vom avea în 2-3 săptămâni, 9 terminale 4G TDD în 2600 MHz şi vrem să extindem oferta, pentru că vrem ca la un moment dat ca toate terminalele noastre să fie 4G TDD”.

- “4G-ul iniţial va fi doar pentru date, dar noi avem planuri de a dezvolta şi servicii de voce prin LTE (VOLTE - Voice over LTE) în perioada următoare.”

- “Licenţa 4G pe termen scurt şi mediu are suficientă capacitate disponibilă. Iniţial vom folosi 20 MHz din cei 30 disponibili pentru că terminalele actuale nu folosesc mai mult de 20 MHz. Dar terminalele de anul viitor vor <<şti>> probabil să folosească mai mult de 20 MHz şi atunci ne vom putea extinde la întreaga capacitate a spectrului. Dar oricum este o evoluţie graduală iar spectrul permite viteze suficient de mari de acces, susţinute evident cu dezvoltarea reţelei de fibră pentru că degeaba ai acces 4G prin radio dacă nu ai şi backhaul de fibră în spate pentru a susţine capacitatea.”

- “Am ajuns undeva la peste 80% din populaţie la nivel de acoperire cu reţeaua 3G. Anul acesta vom finaliza cu acoperirea pe site-urile pe care le deţineam anul trecut în frecvenţa 900 Mhz şi suntem într-un proces de densificare în oraşele mari pentru creşterea vitezei de acces de 3G pentru utilizatori, pe care sperăm să îl terminăm tot până la finele anului, în mare parte. Şi în paralel lucrăm deja la acoperire nouă de teritoriu şi pentru celelalte procente rămase din populaţie care va fi în general în frecvenţa de 900 MHz 3G.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO