Business Hi-Tech

Povestea fascinantă a softului care scanează mail-uri, convorbiri şi „înţelege“ ce se întâmplă

Povestea fascinantă a softului care scanează mail-uri, convorbiri şi „înţelege“ ce se întâmplă

Mike Lynch, unul dintre fondatorii Autonomy: De fiecare dată când cineva spune ceva, sistemul descoperă dacă şi când acea persoană a spus ceva diferit. Oamenii se plictisesc. Cu cât sarcina necesită scanarea unei cantităţi mai mari de informaţie, cu atât mai exact devine computerul în raport cu omul. Tehnologia evoluează prea repede, iar ca să te adaptezi trebuie să gândeşti ca un antreprenor. Avem întâlniri unde avem voie să menţionăm doar ideile bune şi apoi altele în care vorbim de probleme. Aşa lăsăm ideile să crească.

Autor: Adrian Seceleanu, Ştefan Vrabie

23.08.2011, 00:04 6448

Cine este şi ce face producătorul britanic de soft Autonomy, pe care Leo Apotheker e gata să dea o sumă de zece ori mai mare decât veniturile anuale, s-au întrebat furioşi acţionarii gigantului IT, în timp ce vindeau săptămâna trecută acţiuni ale HP şi provocau cea mai mare scădere a titlurilor companiei din ultimii 24 de ani.

De ce ar plăti HP o sumă aproape egală cu cea care va fi achitată de Google pentru Motorola - o companie al cărei nume şi ale cărei produse sunt cunoscute în întreaga lume - pentru o firmă britanică de care nu a auzit nimeni, a fost tema favorită a discuţiilor între acţionarii HP, care au fost şocaţi să afle şi că gigantul IT vrea să se retragă şi din businessul cu PC-uri.

Proiectul acestei achiziţii gigant este, după cum spune chiar Mike Lynch - unul dintre fondatorii Autonomy, victoria ideilor pe care le-au avut "doi tocilari de la Cambridge", care au creat un soft care poate scana milioane de mesaje e-mail sau de ore de apeluri telefonice sau de emisiuni radio/TV şi apoi "înţelege" subiectul conversaţiilor.

Rezultat al muncii de o viaţă al lui Lynch, un antreprenor excentric care are printre motto-urile sale şi expresia "întotdeauna să iei cu tine un pistol la o bătaie cu bricegele", gama de produse furnizate de Autonomy a ajuns acum să fie folosită de giganţi ca Vodafone, Shell, dar şi de poliţia britanică, de departamentul de securitate al SUA, de universităţi şi burse, potrivit unui articol publicat în revista britanică Director.

Ce are deosebit acest soft?

"Tehnologia noastră le permite computerelor să înţeleagă conversaţiile oamenilor. Acesta este avantajul necinstit care le-a permis unor studenţi un pic tocilari de la Cambridge să creeze o companie listată la Bursa din Londra", explică Lynch.

Ce face deci softul Autonomy? De exemplu este folosit în call-centere precum cele ale Vodafone pentru a detecta momentul în care un client devine nervos şi pentru a alarma un supervizor. În industria financiară unde reglementările sunt extrem de dure, softul poate fi utilizat pentru a urmări firul unor discuţii în milioane de e-mail-uri şi apeluri telefonice.

Softul poate asculta milioane de ore de conversaţii şi extrage doar acele 10 ore relevante pentru subiectul ales. De altfel, probele care au dus la condamnarea brokerului Jérôme Kerviel, care a provocat pierderi de 5 miliarde de euro pentru banca franceză Societe Generale, au fost obţinute folosindu-se tehnologia Autonomy.

După manual, ceea ce face compania se cheamă "software care automatizează analiza datelor nestructurate. Datele nestructurate se găsesc în documentele electronice, e-mail-uri sau alte tipuri de conţinut sub formă de text, care ar include fişiere audio şi video."

Software-ul poate fi folosit într-o gamă largă de aplicaţii, de la localizarea persoanelor suspectate de terorism sau de fraudă până la conectarea ştirilor şi a datelor.

Furnizorii de "arme" ai partidelor politice din Marea Britanie

Cu o asemenea tehnologie, clienţii vin însă şi din zone neaşteptate. "Suntem furnizorii de arme ai partidelor politice din Marea Britanie", glumeşte Lynch. Compania furnizează o tehnologie care este folosită pentru a monitoriza media online şi reţelele sociale precum şi posturile TV.

"De fiecare dată când cineva spune ceva, sistemul descoperă dacă şi când acea persoană a spus ceva diferit", explică Linch.

De ce are Autonomy succes, în con­diţiile în care un om poate fi mai exact în asemenea căutări decât un computer? "Oamenii se plictisesc", explică el. "Cu cât sarcina necesită scanarea unei cantităţi mai mari de informaţie, cu atât mai exact devine computerul în raport cu omul."

Deşi compania a ajuns la venituri anuale de un miliard de dolari şi lucrea­ză cu giganţi ca Vodafone sau Shell, Autonomy încă este condusă antreprenorial, potrivit unui articol publicat în revista britanică Director. "Ar trebui aceas­tă companie condusă la fel ca plictisitorii giganţi din soft­ware? Tehnologia evoluează prea repede, iar ca să te adaptezi trebuie să gândeşti ca un antreprenor."

Şi stilul de lucru din companie este excentric şi în niciun caz plicticos: şe­dinţele din firmă sunt împărţite în două categorii, pozitive şi negative. "Avem întâlniri unde avem voie să menţionăm doar ideile bune şi apoi altele în care vorbim de probleme. Aşa lăsăm ideile să crească."


1 mld. $ din vânzarea către HP

Mike Lynch este şi cel care va fi cel mai câştigat din afacerea cu HP, el urmând să câştige peste un miliard de dolari, potrivit ziarului irlandez Irish Times.

Lynch s-a născut în Irlanda, dar s-a mutat în Anglia când era copil, a continuat să studieze ingineria şi matematică-informatică la Universitatea Cambridge. El a fondat compania Neurodynamics în 1991, din care a rezultat Autonomy în 1996.

Compania s-a listat pe bursa londoneză în anul 2000 şi acum, la vârsta de 45 de ani, Lynch deţine o participaţie de opt procente în cadrul companiei.

Autonomy este în prezent al doilea cel mai mare producător de software din Marea Britanie. Pentru promovarea Autonomy compania sponsorizează echipa de fotbal Tottenham Hotspur şi echipa Mercedes Benz F1.

Şefii HP apără schimbarea strategiei din companie

În încercarea de a calma investitorii alarmaţi şefii grupului american de tehnologie Hewlett-Packard au sărit în apărarea schimbării radicale a strategiei anunţate la sfârşitul săptămânii trecute, scrie cotidianul Financial Times.

Leo Apotheker, directorul executiv al HP, se va întâlni cu acţionarii companiei în New York, Boston şi Londra pentru a argumenta faptul că pariul pe software business pe care compania îl face şi ieşirea de pe piaţa PC-urilor sunt două lucruri necesare pentru a ţine pasul cu schimbările din tehnologie.

ãSuntem într-un punct de cotitură al istoriei noastre", a declarat Apotheker.

El a prezis că HP va recâştiga cele 40 de miliarde de dolari pe care ar putea să le piardă compania în cazul în care va vinde divizia de PC-uri, în timp ce ãpresupunerea mea este că, pe termen lung, marja de profit şi potenţialul de creştere vor fi mult mai bune".

Acţiunile HP au scăzut cu 25% de la aflarea planurilor companiei de a achiziţiona firma britanică de software Autonomy pentru 11 miliarde de dolari. De asemenea, HP a anunţat că va renunţa la divizia sa de PC-uri şi că va opri producerea de tablete şi smartphone-uri.

Apotheker şi Cathie Lesjak, directorul financiar al companiei, au vorbit deja cu zeci de investitori, iar Ray Lane, preşedintele non-executiv, va face mai multe conferinţe telefonice.

ãCeea ce le voi spune investitorilor este că înţeleg pe deplin că schimbări de această magnitudine sunt greu de înţeles şi de înghiţit având în vedere preţul actual al acţiunilor", a declarat Lane.

Chiar şi unii investitori pe termen lung atraşi de preţul în prăbuşire al HP au fost alarmaţi de mutările companiei, a mai recunoscut Lane.

Ray Lane, fost preşedinte al Oracle, a subliniat faptul că divizia de PC-uri era ca o frână în încercarea de a-şi menţine profitul şi crede că ea poate prospera independent. ãAcum ei trebuie să concureze cu un braţ legat la spate. Nu sunt liberi să pună Google Android pe dispozitivele lor", a afirmat Lane. ãO singură companie a avut succes în integrarea de hardware şi software, iar aceasta este un caz special datorită unui singur om", a mai completat el făcând referire la Steve Jobs, fondatorul şi directorul executiv al Apple.

În loc să ruleze ca un conglomerat gestionând mai multe produse şi servicii independente, Apotheker a spus că ãtrebuie să începem să acţionăm ca o companie integrată" cu software-ul ca nucleu. ãDacă HP nu ar fi făcut această mutare, am fi ajuns la marginea prăpastiei".

Cu toate acestea, drumul către o ofertă integrată pentru clienţii de business mari, necesită o ãtransformare strategică" care să pună în prim plan software-ul.

Chiar dacă HP va va avea vânzări mai mici decât alte companii de software precum Oracle, IBM sau SAP, Apotheker crede că HP are potenţialul de a schimba piaţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO