Business Hi-Tech

Prelungirea licentelor Orange si Vodafone, intre 2 si 150 mil. dolari. Cat va cere statul?

Prelungirea licentelor Orange si Vodafone, intre 2 si 150 mil. dolari. Cat va cere statul?
31.03.2010, 23:59 145

Licentele de telefonie mobila GSM ale Orange si Vodafone, pecare cele doua companii le-au castigat in anul 1996, platindfiecare cate 75 mil. dolari, vor expira in decembrie 2011, iarstatul si operatorii trebuie sa ajunga la un acord in ceea cepriveste termenii reinnoirii.
Desi nevoia de finantare a statului va creste, doar ratele laimprumutul luat de la Fondul Monetar International urmand sa ajungala 12 mld. euro in intervalul 2012-2014, Guvernul trebuie sa ia incalcul faptul ca Dialog (Orange) si Mobifon (Connex) nu vor maiplati o suma similara dupa expirarea licentei, avertizeazaoperatorii. "Conform prevederilor licentei, avem dreptul saprelungim termenul de valabilitate. Nu exista nicio precizare cuprivire la plata unei taxe de prelungire", a declarat pentru ZFLiliana Solomon, CEO al Vodafone Romania. Mai mult, este pusa indiscutie chiar si taxa in sine, ca nu ar fi fost pentru "olicenta". "Trebuie mentionat ca taxele pe care noi le-am platit intrecut nu au fost taxe de licenta, ci de eliberare a spectrului decatre Ministerul Apararii Nationale si prin urmare a fost, dinpunct de vedere legal, o alta taxa", mai spune Solomon.
Thierry Millet, CEO al Orange Romania, spune: "Licenta noastraexpira pe 31 decembrie 2011 astfel ca, bineinteles, ne asteptam caaceasta sa fie reinnoita. Am dori ca termenii pentru reinnoirealicentei sa fie definiti cat mai curand posibil pentru ca acestlucru va determina planificarea investitiilor noastre".
Conditiile in care Orange si Vodafone isi vor prelungi licenteleGSM urmeaza sa fie stabilite pana la finele anului de catre Guvernsi Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), ocazie cucare va fi clarificata si discutia referitoare la plata sau nu aunei taxe. Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, spune ca taxa -daca va exista, va fi stabilita de Guvern, precizand insa canivelul ei va fi corelat cu ceea ce s-a platit pana acum. "In ceeace priveste taxa de licenta, stabilirea ei ramane apanajulguvernului. Este adevarat ca singurul reper existent este ce s-aplatit pana acum, dar o decizie pe aceasta tema apartineGuvernului", a spus Marinescu pentru ZF.
Daca s-ar plati ca in 1996, ar insemna ca statul sa incaseze 150 demilioane de dolari.
Este deci vorba ca fiecare licenta sa coste 75 mil. dolari? Nu esteclar. Cum cele 75 mil. dolari nu ar fi fost platite ca taxa delicenta, conform operatorilor, atunci declaratia sefului ANCOMpoate fi interpretata ca un mesaj ca guvernul nu va putea cereOrange si Vodafone mai mult decat s-a platit pana acum de catrealti operatori pentru o licenta de comunicatii mobile.
Dar ultima licenta de comunicatii mobile eliberata in Romania,castigata de Romtelecom, a costat un milion de euro, astfel incatacesta este etalonul adus in discutie de cei doi mari operatori.Aceasta ar insemna ca statul sa incaseze din prelungire doar 2 mil.euro. Astfel, dupa ce a enumerat doua posibile "aparari" in fataunei noi taxe impuse de catre statul roman - faptul ca nu esteprevazuta o taxa de prelungire a licentei si ca ar putea fi vorbade fapt ca banii platiti in 1996 sa nu fi fost o taxa de licenta,ci pentru eliberarea spectrului (caz in care se poate pune problemadin partea statului sa taxeze din nou "eliberarea spectrului"pentru o noua perioada), CEO-ul Vodafone vine cu o alta idee:
"In cazul in care autoritatile din Romania decid ca plata unei taxeva fi necesara, cred ca aceasta va trebui sa fie calculata infunctie de taxele de licenta care au fost platite de ceilaltioperatori cand au intrat pe piata. Un exemplu este Romtelecom, carea platit un milion de euro. Daca nu se va intampla asa, acest lucruva duce la o distorsionare a competitiei pe piata romaneasca",spune Liliana Solomon. Aceste puncte de vedere trebuie sa fie insaimpartasite si de Ministerul Finantelor, care de obicei insistapentru tarife substantiale, care sa asigure venituri la buget.Astfel, recent, la atribuirea altor licente, de servicii deteleviziune digitala, care urmeaza sa fie scoase la vanzare,Finantele au cerut Ministerului Comunicatiilor sa puna un tarifegal cu cel al licentelor 3G (patru licente vandute pentru 35 mil.dolari).
Pana la urma, guvernul a ignorat cererea Finantelor si a stabilitca taxa ceruta pentru viitorii operatori de televiziune digitala safie de doar 2,5 mil. euro.
Discutia pe tema licentelor este insa si mai complicata de atat. Silicenta GSM a Cosmote, pentru care compania a platit 53 mil.dolari, va expira insa in 2014. In plus, in acest moment ANCOMdiscuta si posibilitatea de a le permite gratuit Orange, Vodafonesi Cosmote sa ofere servicii 3G in frecventele obtinute prinlicentele GSM. "O decizie pe tema licentelor GSM va putea fi luatanumai dupa finalizarea studiului de impact ulterior liberalizariiutilizarii benzilor de 900 MHz si 1.800 MHz, un element nouimportant pentru strategia de administrare si utilizare aspectrului de frecvente. In functie de concluziile acestui studiuse va putea stabili modalitatea de alocare a noilor licente", aspus Catalin Marinescu.
Orange si Vodafone sunt cei mai mari operatori telecom din Romania,cu afaceri anuale de aproximativ 1 mld. euro fiecare. In 2008,Orange a inregistrat un profit net de 438 mil. euro, iar Vodafonede 307 mil. euro. Cosmote, numarul trei pe piata de telefoniemobila, a avut anul trecut venituri de 423 mil. euro si ainregistrat pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO