Business Hi-Tech

Prima generaţie de manageri a Facebook se retrage

Autor: Magraon Andreea

17.11.2010, 23:44 66

Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, pierderând pe rând oamenii care au pus pe picioare com­pa­nia, pe măsurăce aceştia preferă să-şi fondeze propriile afa­ceri.
Mulţi dintre ei, care au lucrat la Facebook încă din 2004, anul încare a fost fondată, părăsesc compania, scrie coti­dianul The NewYork Times.

Printre primii care au plecat se numără Dustin Moskovitz şi ChrisHughes, prieteni apropiaţi ai lui Mark Zuckerberg, fondatorulFacebook. Cei doi au fost colegii acestuia de cameră în campusulHarvard, unde compania a fost fondată în 2004. Moskovitz a părăsitcompania pentru a crea Asana, producător de soft pentru gestionareactivităţii angajaţilor. La rândul său, Hughes, care a fost primulpurtător de cuvânt al companiei, a fondat Jumo, o reţea desocializare pentru "cei care vor să schimbe lumea". Potrivit cărţii"The Facebook effect", Moskovitz are 6% din acţiunile companiei,evaluate la 1,8 miliarde de dolari.

De asemenea, Dave Morin, fost manager în ca­drul Facebook, lucreazăla pro­pria companie, iar Adan D'Angelo, fost di­rec­tor teh­nic alreţelei de socializare, şi Charlie Cheever, alt fost ma­na­ger, aupărăsit com­pania în 2008, iar în urmă cu un an au înfiinţat Quora,un site cu întrebări şi răspun­suri. Po­trivit The New York Times,mai mult de şase start-up-uri au fost fondate de primii angajaţi aiFacebook.

Plecarea acestora urmea­ză exemplul marilor com­panii din SiliconValley, precum Yahoo!, eBay sau Google. După ce se îmbogăţesc,primii angajaţi pleacă pentru a-şi înfiinţa propriile afaceri. Darspre deosebire de companiile mai sus menţionate, angajaţii Facebooknu au obţinut bani pe acţiunile pe care le deţin în cadrulcompaniei.

Facebook nu este listată momentan la bursă, iar evenimentul va avealoc cel mai probabil în următorii doi ani, potrivit lui MarkZuckerberg. Valoarea companiei este estimată la peste 41 demiliarde de dolari. Angajaţii care părăsesc compania îşi pot vindeînsă acţiunile pe piaţa secundară, o alternativă care are limităripentru că există mai puţini cumpărători.
Anul trecut, Facebook le-a oferit posibilitatea angajaţilor de a-şischimba acţiunile în bani, după ce compania rusă de internetMail.ru a cumpărat 100 de milioane de acţiuni ale reţelei desocializare.

Cu toate acestea, nu există un exod al angajaţilor Facebook.Numărul celor care pleacă este relativ mic. Larry Yu, purtător decuvânt al companiei, a declarat că grupul celor care au lucrat dela început în cadrul Facebook sunt antreprenori prin naştere şi nueste de mirare că preferă să plece şi să-şi formeze propriileafaceri. "Nu vedem reducerea numărului de angajaţi drept o mareproblemă în acest moment", a declarat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO