Business Hi-Tech

Inca un sector striga dupa ajutor - Producatorii de echipamente telecom: Fara proiecte publice, piata e in picaj

Producatorii de echipamente telecom: Fara proiecte publice, piata e in picaj

Dan Bedros, Alcatel: Businessul clasic, de vanzare de echipamente, scade

07.06.2009, 19:30 76

Piata locala de echipamente telecom va inregistra o scadere fata de anul trecut daca statul nu va lansa proiecte publice de infrastructura, in conditiile in care operatorii telecom si-au redus achizitiile de echipamente in favoarea unor solutii de reducere a costurilor, spun oficialii locali ai unor companii precum Alcatel-Lucent, Huawei si Nokia Siemens Networks.

"La ora actuala pe pietele din regiune exista o diminuare a comenzilor care este in linie cu scaderea produsului intern brut", a declarat Dan Bedros, director general al Alcatel Lucent Romania si presedinte al companiei pentru Europa de Sud-Est in cadrul conferintei "Ziua comunicatiilor", organizata de compania Agnor High Tech in cadrul expozitiei CERF.
"Este o tendinta deja ca operatorii mari sa isi optimizeze retelele. Este tipul de proiecte in care Alcatel este implicata cu operatorii mari. Businessul clasic, de vanzare de echipamente, scade", a adaugat seful Alcatel.
Bedros a spus ca piata de echipamente telecom din Romania ar putea inregistra o valoare egala cu cea de anul trecut in conditiile in care statul va demara proiecte publice telecom.
"Anul curent nu va fi unul de crestere in Romania, dar ar putea fi unul echilibrat daca Guvernul incepe sa cheltuie in a doua parte a anului". Dragos Chivu, country director al furnizorului de echipamente Nokia Siemens Networks, a intarit declaratiile oficialului Alcatel, evitand insa sa ofere detalii.
"Impreuna cu partenerii nostri ne propunem o usoata crestere, dar nu pe echipamente clasice, ci pe proiecte de optimizare a costurilor."
Nokia Siemens este unul dintre furnizorii de echipamente pentru compania RCS&RDS, care inca lucreaza la extinderea acoperirii pentru reteaua sa de telefonie mobila.
Alessandro Casagni, Senior Marketing Manager al producatorului chinez de echipamente telecom Huawei, a declarat, de asemenea, ca se asteapta la o scadere a businessului in acest an, mentionand insa ca este vorba de o incetinire a ritmului de crestere. "Daca anul trecut am crescut cu 40%, probabil in acest an va fi vorba de 30%. Suntem implicati si noi in proiecte de optimizare a costurilor", a spus el, evitand sa ofere detalii despre situatia vanzarilor din Romania. Huawei si-a majorat puternic in ultimii ani si afacerile din Romania, cel mai recent contract castigat fiind cel pentru reteaua de telefonie si date mobile a Romtelecom. Huawei a livrat si RCS& RDS peste un milion de telefoane mobile si este unul dintre furnizorii de echipamente pentru reteaua 3G. Huawei este, de asemenea, unul dintre furnizorii de echipamente pentru reteaua 3G a Orange Romania. Vodafone Romania a achizitionat de la Huawei echipamente in cadrul proiectului de extindere a acoperirii serviciilor de date mobile si a migrarii catre o retea bazata in totalitate pe protocol IP.
Pe de alta parte compania Topex, singurul producator local de echipamente GSM si 3G pentru operatorii telecom, afirma ca a reusit sa-si majoreze vanzarile in prima parte a acestui an, pe fondul comenzilor mai mari de la operatori.
"Comenzile de routere 3G de la Vodafone si Orange Romania au crescut fata de anii precedenti", a declarat Radu Balaci, business development manager al Topex.
Compania detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu a vandut in ultimii doi ani 5.000 de routere 3G, a spus Balaci. Compania are in plan sa vanda in urmatorii cinci ani 20.000 de routere 3G si sa-si tripleze cifra de afaceri. Compania estimeaza pentru 2009 afaceri de 10 mil. euro, egale cu cele de anul trecut.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO