Business Hi-Tech

Producatorii de electronice isi incearca norocul in desertul Nevada

Producatorii de electronice isi incearca norocul in desertul Nevada

Dupa retragerea lui Bill Gates, discursul de deschidere a CES ii va apartine directorului executiv al Microsoft, energicul Steve Ballmer. El ar putea dezamagi analistii daca zvonurile privind un telefon mobil marca Microsoft, bazat pe media playerul Zune, nu se vor adeveri. (FOTO: Reuters)

04.01.2009, 17:21 56

Aceasta este ideea cu care incearca sa se incurajeze marii producatori de electronice si software la inceputul dificilului an 2009. "Toata lumea este lovita de criza, dar industria de electronice de consum este mai puternica decat aproape orice alt sector economic", se arata extrem de optimist Gary Shapiro, directorul executiv al Consumer Electronics Association, sponsorul celui mai mare targ de electronice din lume, Consumer Electronics Show (CES).

CES isi va deschide portile marti si va fi gazduit, conform traditiei, de capitala mondiala a jocurilor de noroc, Las Vegas. Publicul larg nu are acces la expozitii, dar sunt asteptati 130.000 de reprezentanti ai industriei, analisti, ziaristi si bloggeri.
Este pentru cel de-al 42-lea an cand producatorii de electronice se reunesc in desertul Nevada. Ca semn al importantei CES, merita mentionat ca de-a lungul anilor aici s-au lansat gadgeturi revolutionare la vremea lor, cum ar fi video cassette recorder-ul (VCR), CD player-ul sau televizorul cu plasma.
Daca anul trecut organizatorii CES amenintau cu schimbarea locatiei pentru ca furnizorii de servicii din Las Vegas profitasera an de an de aglomeratie si marisera semnificativ preturile, criza a adus pentru expozanti un neasteptat avantaj al costurilor: de pilda, hotelierii din Las Vegas au redus de cateva ori in ultimele luni tarifele de cazare, pentru ca prin camere sa nu bata cu totul vantul, in lipsa turistilor alungati de criza.
CES 2009 va fi de mai mica amploare decat anul trecut, dar nu in mod semnificativ, poate si pentru ca rezervarile de standuri au fost facute inainte de izbucnirea crizei. Numarul de companii participante este de 2.700 (fata de 3.000 anul trecut), care au inchiriat aproape 16 hectare pentru a-si expune noutatile.
Numarul de vizitatori (un bun indicator al starii industriei in noul an) este estimat sa fie mai redus cu 11.000 fata de anul trecut cand s-au inregistrat 141.000 de persoane. Insa lucrurile stau bine, spun organizatorii, pentru ca, un an mai inainte, numarul celor care au trecut pragul CES scazuse cu 22% fata de 2007.
Prima noutate a acestei editii este lipsa lui Bill Gates, cel care traditional, vreme de 11 ani, a avut privilegiul discursului inaugural al CES. Discurs asteptat cu mare interes de fiecare data pentru ca anunta noi produse Microsoft, dar si tendinte majore in industria IT&C.
Dupa retragerea lui Gates de anul trecut (festivitatea a avut loc chiar la CES 2008), discursul de deschidere ii va apartine directorului executiv al Microsoft, energicul Steve Ballmer.
Analistii au facut deja o lista cu posibile anunturi pe care le va face Ballmer. Printre acestea, ar urma sa fie cel referitor la sistemul de operare Windows 7, succesorul lui Vista. Windows 7 ar urma sa intre in faza de testare si sa fie lansat pe piata la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor. Deocamdata, Microsoft a fost zgarcita in a oferi amanunte despre noul sistem.
Un alt anunt ar putea fi cel legat de sistemul de operare Windows Mobile pentru telefoanele mobile (domeniu in care Microsoft trebuie sa faca fata unei competitii acerbe) si care ar urma sa suporte tehnologia Flash de la Adobe. Microsoft ar mai putea sa anunte si doua noi titluri din seria de jocuri Halo pentru consola Xbox.
Analistii noteaza insa ca Ballmer ar putea dezamagi daca zvonurile privind un telefon mobil marca Microsoft, bazat pe media playerul Zune, nu se vor adeveri. In ultimul timp au aparut numeroase speculatii referitoare la un astfel de telefon mobil cu care cel mai mare producator de software din lume sa se bata de la egal la egal cu iPhone-ul lui Apple.
Cu o zi inainte de prezentarea lui Steve Ballmer, Apple isi va prezenta la randu-i noutatile pe 2009, la propriul eveniment MacWorld, in San Francisco.
Directorul executiv al Microsoft nu va fi singura personalitate a lumii tehnologice mondiale care va vorbi la CES 2009. Prezentari vor mai sustine directorul executiv al Sony, Howard Stringer, cel al Cisco, John Chambers, sau presedintele Intel, Craig Barrett, care va prezenta un nou model de computer ieftin din seria Classmate PC, destinat tinerilor din tarile emergente.
Un asteptat discurs este si cel al presedintelui producatorului de automobile Ford, Alan Mulally. Printre solutiile de iesire din grava criza care marcheaza industria auto americana este evocata si accelerarea introducerii unor noi tehnologii IT in viitoarele modele (de pilda, comunicarea wireless intre masinile aflate in trafic).
Dintre companiile mari care si-au redus prezenta la CES se remarca Yahoo!, care nu mai are stand propriu, dar va sustine conferinte de presa, producatorul de hardware Seagate sau cel de cabluri si accesorii Belkin.
Exista insa si 300 de noi participanti, ca Verizon sau giganti ai continutului multimedia, precum NBC Universal si Sony Pictures. De altfel, continutul multimedia pare sa fie rege anul acesta, inclusiv in varianta "in relief", 3D - Panasonic va prezenta probabil propriul sistem home theatre 3D, iar alte companii vor veni cu solutii pentru jocuri video sau ochelari 3D.
Dintre noutatile deja confirmate de producatori atrage atentia primul telefon mobil 3G sub forma de ceas de mana, produs de LG, si care are incorporata inclusiv o minicamera pentru convorbiri video. Tot LG Electronics va prezenta primul player Blu-ray capabil sa se conecteze la internet si sa redea astfel pe televizor milioane de clipuri video si peste 14.000 de filme datorita parteneriatului cu CinemaNow.
Sony anunta in avanpremiera CES, printr-o reclama teasing, cum ca ne vom schimba total perceptia asupra intelesului de "laptop", prilej pentru unii de a specula ca firma japoneza va intra pe piata netbook-urilor (computere portabile, de mici dimensiuni, ieftine, destinate in principal navigarii pe internet). Dar pana la anuntul oficial, nimic nu e sigur.
Toshiba, la randu-i, va prezenta un Solid State Drive (SSD) cu o capacitate record de 512 GB.
SSD inlocuieste actualele hard-discuri din computerele personale, avand avantajul ca nu are parti mecanice, pericolul pierderilor de date reducandu-se substantial.
CES 2009, prilej pentru companiile hi-tech participante sa incheie afaceri si sa isi prezinte noile creatii, va fi primul revelator important din acest an pentru industrie. Peste cinci zile, cand se va trage linie, producatorii vor avea semnale importante despre ce ii asteapta in aceasta criza economica aflata abia la debut.
Eforturile pe care le fac sunt semnificative, de la targetarea unei mase cat mai mari de consumatori prin invitarea la CES a unor vedete de showbiz precum Diana Ross sau Stevie Wonder si pana la comunicarea intensa prin medii web 2.0 neobisnuite pana acum, precum Twitter, YouTube sau Facebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO