Business Hi-Tech

Programul de guvernare în IT&C: de la o coală A4 în mai, la 10.000 de caractere de promisiuni pentru perioada 2013-2016

Dan Nica şi Victor Ponta le promit companiilor IT&C că vor avea de lucru de la stat până în 2016

Dan Nica şi Victor Ponta le promit companiilor IT&C că vor avea de lucru de la stat până în 2016

Autor: Adrian Seceleanu

20.12.2012, 20:32 2275

Dacă la instalarea cabinetului Ponta I în luna mai a acestui an capitolul dedicat industriei IT&C abia ocupa o coală A4 care era ticsită cu generalităţi, programul de guvernare al Guvernului Ponta II - în care ministru al comunicaţiilor va fi tot Dan Nica, include o lungă şi stufoasă listă de priorităţi.

Citind programul de guvernare furnizorii de echipamente şi servicii IT&C prezenţi pe piaţa locală ar putea trage speranţa că pentru industrie urmează patru ani plini, în care statul va avea în sfârşit un plan articulat şi realist de achiziţii, care să genereze creşteri ale sectorului, după o lungă perioadă în care în precedentele guvernări Ministerul Comunicaţiilor fie aproape a dispărut din prim plan (perioada în care MCSI a fost cedat UDMR), fie a anunţat planuri colosale de achiziţii (vezi programul de 500 mil. euro eRomânia al PD-L-istului Gabriel Sandu), care apoi au eşuat lamentabil.

Ce propune deci noul cabinet al USL în materie de IT&C pentru următorii patru ani? Un rezumat este aproape imposibil, câtă vreme cele 10.000 de caractere de promisiuni din programul coaliţiei de guvernare acoperă aproape toate domeniile IT&C şi răspunde celor mai optimiste cerinţe ale companiilor şi cetăţenilor în materie de tehnologie. De altfel, planul pare a fi creat pentru a impresiona, acoperind cât mai multe cerinţe / speranţe acumulate în ultimii ani, iar bucăţile de text redactate corect, cu diacritice româneşti care alternează cu pasaje scrise fără “ă”-uri, “ş“-uri sau “ţ”-uri şi în care au scăpat şi o serie de greşeli gramaticale par a trăda faptul că textul nu este unul îndelung studiat şi analizat.

Care sunt totuşi unele dintre cele mai importante obiective IT&C pentru perioada 2013-2016, în condiţiile în care s-ar pleca de la ipoteza că Guvernul Ponta II chiar va avea atât sursele de finanţare cât şi seriozitatea de a-şi urmări cu încăpăţânare planurile de început de drum?

@ portal unic pentru recrutările la stat - Programul de guvernare prevede crearea unui portal unic pentru recrutările la stat, o idee a unui tânăr de 25 de ani care a şi creat un site care realizează acest lucru, şi care a fost promovat de ZF în luna septembrie. Ulterior premierul Ponta l-a angajat pe Cristian Botan, tânărul doctorand de 25 de ani care a realizat site-ul publicjob.ro în funcţia de consilier pentru a coordona acest efort din interiorul administraţiei. Programul de guvernare menţionează că realizarea portalului va fi coordonată de o structură nou înfiinţată, aflată în subordinea premierului, şi care se va numi “Departamentul pentru Servicii Online şi Design”. Acesta va avea printre altele şi rolul “să coordoneze eforturile pentru realizarea unui portal unic de recrutare pentru posturile vacante finanţate de la bugetul de stat şi bugetele locale, precum şi alte iniţiative privind transparenţa şi integritatea administraţiei publice”.

@ Cloud Computing - Guvernul pare decis să folosească tehnologiile de tip cloud, teoretic mai eficiente din punct de vedere al costurilor, pentru a crea o platformă cen-tralizată IT la nivelul administraţiei. “Implementarea tehnologiilor de tip Cloud la nivelul instituţiilor publice prin crearea unei platforme centralizate, scalabile şi dinamice care să ofere servicii IT de calitate cu costuri reduse, la un nivel de securitate la standarde europene. Cloud Guvernamental va îmbina un concept particular al unui Cloud Hibrid - o zonă de Cloud Public destinată relaţiei cu cetăţenii în contextul e-Guvernării şi o zona sensitivă de Cloud Privat destinată interoperabilităţii organizaţiilor guvernamentale”. Executivul îşi propune să şi definească un cadru legislativ şi norme metodologice pentru furnizarea de servicii de tip cloud;

@ Reducerea birocraţiei - Guvernul ar urma să introducă o platformă care să permită diferitelor instituţii să poată accesa anumite date pentru a nu mai obliga cetăţenii sau firmele să obţină şi apoi să transporte de la o instituţie la alta diferite documente sau copii ale unor documente. “Simplificarea procedurilor administrative prin promovarea de  platforme electronice pentru facilitarea schimburilor de documente la nivelul administratiei publice centrale, regionale si locale. (…) Revizuirea legislaţiei în domeniu privind identificarea electronică, semnătura electronică, marca temporală şi utilizarea documentelor in forma electronica”, conform programului USL.

@ Continuarea informatizării în educaţie şi sănătate - Guvernul îşi asumă sarcina de a continua şi extinde două dintre cele mai mari programe de informatizare realizate în ultimii 20 de ani în România, din domeniul Sănătăţii şi al Educaţiei, conform programului de guvernare. “Susţinerea organizarii concursurilor naţionale de conţinut digital educaţional pentru învăţământul preuniversitar; Susţinerea informatizării complete a unităţilor educaţionale şi serviciilor administrative  din învăţământ la toate nivelurile; Susţinerea de iniţiative de promovare a aplicării şi interoperabilităţii solutiilor de e-sănătate la nivel naţional şi european (sisteme informatice din spitale, sisteme informatice laboratoare, aplicaţii pentru medicii de familie, etc), sisteme informatice administrative (contabilitate,resurse umane, etc) şi sisteme naţionale e-sănătate (statistică, CNAS, DSP); asigurarea conditiilor de mobilitate a informaţiei medicale în format electronic în cadrul organizaţiilor din sistemul de ocrotire a sănătăţii”.

@ Stimularea laboratoarelor de cercetare & dezvoltare - Cabinetul îşi propune şi să continue sprijinirea proeictelor de cercetare & dezvoltare şi de coagulare a companiilor locale în diferite proiecte comune, prin intermediul unor clustere. “Asigurarea de mecanisme de tip clustere de inovare şi poli de competitivitate pentru creşterea regională. Stimularea investiţiilor private în domeniul cercetării-inovarii  in scopul cresterii ponderii produselor si serviciilor inovative in economia Romaniei, pentru asigurarea competitivitatii si stimularii productivitati

@ centralizarea datelor, în subordinea premierului - Premierul Victor Ponta ar urma să aibă în subordine o nouă structură, denumită “Departamentul pentru Servicii Online şi Design”, care va gestiona şi monitoriza atingerea unor obiective sensibile, ratate constant în ultimii ani. Coordonarea premierului ar fi necesară, pentru că în unele cazuri proiecte de integrare a unor baze de date s-au blocat de refuzul unor miniştri, iar în acest caz “arbitrarea” cazului de către primul ministru ar putea duce la o depăşire a obstacolelor. “Cine unifică bazele de date ale ministerelor din România intră în istorie”, spunea pentru ZF sub condiţia anonimatului un executiv din managementul unui mare jucător local IT. Nu este clar dacă Guvernul Ponta II chiar vrea să intre în istorie cu acest lucru, însă obiectivele listate în programul de guvernare par a sugera asemenea intenţii. Asstfel, nou înfiinţatul departament aflat în coordonearea lui Victor Ponta ar urma, printre altele, “să realizeze centralizarea datelor primare privind personalul angajat în administraţia publică, a celor privind cheltuielile publice, precum şi alte iniţiative de agregare a datelor produse de entităţile publice; să conducă eforturile privind datele deschise (open data), împuternicind cetăţenii să identifice, să descarce şi să utilizeze seturi de date publice generate sau deţinute de către administraţia publică; să urmărească procesul de definire şi implementare a unei identităţi vizuale unitare la nivelul administraţiei publice centrale şi, totodată, a unei prezenţe unitare în mediul online a entităţilor de stat, inclusiv implementarea domeniului gov.ro la nivelul întregului sistem public”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO