Business Hi-Tech

Publicitatea online a adus Facebook venituri de 800 mil. $

Publicitatea online a adus Facebook venituri de 800 mil. $

Mark Zuckerberg, CEO al Facebook

20.06.2010, 23:41 48

Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, a obţinutvenituri de aproape 800 de milioane de dolari (650 de milioane deeuro) anul trecut, relatează Bloomberg, care a pus rezultatele peseama creşterii numărului de utilizatori - în prezent de peste 500de milioane - şi a reclamelor de pe site. Rezultatele au depăşitestimările iniţiale de 500 de milioane dolari.

Facebook, companie a cărei valoare este de aproximativ 20 demiliarde de dolari, a devenit în ultimul an un magnet pentruadvertiseri precum Starbucks sau Procter & Gamble Co, numărulacestora devenind de patru ori mai mare în acest interval. Reţeauade socializare a devenit unul dintre cele mai importante site-uripe care sunt afişate bannere publicitare din Statele Unite. CotaFacebook pe această piaţă a crescut de la 11 la 16 procente înultimele şase luni, potrivit companiei de cercetare ComScoreInc.

Site-ul a avut în luna aprilie 519 milioane de utilizatori înlume - dintre care 1,3 milioane în România - faţă de 411 milioanede utilizatori în septembrie 2009, relatează Bloomberg, carecitează ComScore Inc.

Potrivit presei internaţionale, asemenea cifre ar atrageprobabil atenţia unui număr respectabil de investitori dacăFacebook ar efectua o ofertă publică iniţială pentru a se lista labursă, însă compania insistă că o astfel de operaţiune nu este oprioritate pentru viitorul apropiat. Facebook, creată în 2004 deMark Zuckerberg şi de colegii săi în căminele UniversităţiiHarvard, nu este listată la bursă şi a prezentat până acum publicfoarte puţine informaţii privind aspectele financiare aleafacerii.

Potrivit analiştilor, în aceste condiţii de creştere Facebookeste de aşteptat să aibă venituri în acest an de peste un miliardde dolari.

Spre deosebire de Facebook, Google, cel mai popular motor decăutare din lume, a obţinut anul trecut venituri de 23,65 miliardede dolari. În luna martie, Facebook a devenit pentru prima oarătimp de o săptămână cel mai vizitat site din Statele Unite aleAmericii, detronând Google, potrivit companiei de cercetareHitWise. Numărul vizitelor pe Facebook în perioada 6 - 7 martie acrescut cu 185% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, întimp ce numărul vizitelor pe Google a crescut doar cu 9% în acelaşiinterval temporal. Facebook şi Google au atras 14% din totalulvizitelor pe internet din SUA în martie.

De asemenea, luna trecută Facebook a devenit cel mai vizitatsite din lune, potrivit datelor Google AdPlanner. Cu 570 demiliarde de afişări şi 540 de milioane clienţi unici, reţeaua desocializare a preluat aproximativ 35% din traficul total de peinternet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO