Business Hi-Tech

Qualitance: În prezent nu mai există viaţă fără software pe Pământ

Ioan Iacob (stg.) şi Radu Constantinescu au fondat Qualitance în anul 2007.  Înainte de lansarea propriei afaceri cei doi au lucrat pentru mai multe companii din IT. Cei mai mulţi clienţi care trimit softul la testat românilor de la Qualitance sunt din SUA

Ioan Iacob (stg.) şi Radu Constantinescu au fondat Qualitance în anul 2007. Înainte de lansarea propriei afaceri cei doi au lucrat pentru mai multe companii din IT. Cei mai mulţi clienţi care trimit softul la testat românilor de la Qualitance sunt din SUA

Autor: Ioana Nita

03.11.2014, 10:20 2758

„Software-ul devine o parte tot mai integrată în viaţa de zi cu zi, aproape tot ce este în prezent în jurul nostru fiind controlat de software – electricitatea e controlată din soft, automobilele au calculatoare de bord, aparatura medicală funcţionează cu softuri, sistemele financiare/bancare etc.“, afirmă Ioan Iacob, managing partner şi unul dintre fondatorii companiei de consultanţă şi testare software Qualitance.

În aceste condiţii, în ultimii ani testarea software a devenit unul dintre cele mai importante procese în livrarea unui software pe piaţă, dat fiind că orice defecţiune a software-ului poate duce la evenimente catastrofale. Spre exemplu, în cazul în care apare o defecţiune la calculatorul de bord al unui automobil, acesta poate provoca un accident. În industria financiară, o eroare a sistemului software poate lăsa mii sau sute de persoane fără bani în conturile bancare, iar o defecţiune a unui aparat medical poate costa viaţa unui pacient.  

„În 1950 dacă aveai un defect într-un program de software ce se întâmpla? Era supărat un profesor universitar şi câţiva studenţi de-ai lui şi acesta era singurul impact. În prezent însă, dacă un soft are probleme de funcţionare, se poate întâmpla orice - se pot detona până şi rachete nucleare. Impactul unei defecţiuni de soft nu mai are limită“, a explicat Iacob, care  împreună cu partenerul său de business Radu Constantinescu au pus bazele uneia dintre puţinele companii de consultanţă şi testare de software de pe piaţa locală - Qualitance - în urmă cu opt ani.

Afacerea a început să se dezvolte însă din 2009, când veniturile companiei au fost de 100.000 de euro, acestea depăşind pragul de un million de euro în 2012.

Anul trecut, Qualitance a înregistrat o cifră de afaceri de 2 milioane de euro, estimarea pentru anul în curs fiind de 3 milioane de euro.

Astfel, compania a adăugat treptat noi linii de business, în prezent oferind pe lângă serviciile de consultanţă şi testare de software şi dezvoltare de produs.

În prezent, aproximativ 35% din veniturile Qualitance provin din furnizarea serviciilor de consultanţă şi testare de software, care acum sunt vitale pentru a introduce pe piaţă un produs sau un serviciu şi pentru asigurarea unor câştiguri mai mari prin reducerea de costuri.

„Scopul de bază al zonei de testing este să reducă costurile. Până de curând lumea se uita numai la impactul asupra calităţii pe care îl avea partea de testare. Construiai un software, făceai testarea, rezolvai din defecte şi în felul acesta aveai un produs de o calitate mai bună, ceea ce putea să însemne venituri mai mari. Între timp însă au apărut o serie de studii care s-au axat pe cum impactează efectiv testarea costurile unui proiect“, a precizat Iacob, adăugând că mulţi dezvoltatori alegeau să omită testarea pentru a nu cheltui bani în plus, însă nu îşi dădeau seama că în cazul în care software-ul în varianta finală avea defecţiuni putea pierde chiar toţi banii investiţi în proiect.

În cazul în care un produs software prezintă o eroare încă de la primele linii de cod, este afectat întregul soft, ceea ce înseamnă că partea de testare trebuie să se facă în mod continuu şi independent atunci când se dezvoltă o soluţie software pentru a nu risca să se piardă tot proiectul.

Qualitance are în portofoliul de clienţi de la companii din Fortune 500 la diferite start-up-uri de tehnologie din SUA, fiind prezenţi în Silicon Valley din anul 2012. Clienţii provin în general din industria serviciilor financiare, farmaceutică, a sistemelor geografice infor­maţionale şi tehnologică.  Printre aceştia se numără giganţi precum IBM, HP, Adobe, Ubisoft, Ixia, Romsys, Volksbank România, ING Insurance, Pluriva şi Fashion Days.

Recent, Qualitance a început demersurile pentru deschiderea unei reprezentanţe în al doilea trimestru al anului viitor şi la New York, de unde se vor coordona toate activităţile companiei din SUA.

În prezent, echipa Qualitance numără în total 110 persoane, dintre care 85 sunt angajate permanent, iar restul sunt colaboratori.  Compania organizează şi programe de internship pentru studenţi, care au ocazia să participle la training-uri de specialitate şi să vadă apoi cum se lucrează în cadrul unui proiect. Qualitance are de asemenea parteneriate cu Universitatea Politehnică şi cu Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO