Business Hi-Tech

Radu Georgescu bate palma cu Bill Gates în tranzacţia anului pe piaţa IT&C

Radu Georgescu: Ceea ce îmi place să fac cel mai mult este să construiesc de la zero. Foto Andreea Alexandru

galerie foto

Autor: Dana Ciriperu

17.11.2013, 20:25 1141

Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, a achiziţionat în 2003 antivirusul RAV produs de compania ro­mâ­nească GeCAD Software, tranzacţie care îl aduce pentru prima dată în prim-plan pe Radu Georgescu, fon­datorul GeCAD. Astăzi, uitându-se în urmă cu zece ani, Georgescu spune despre tran­zac­ţ­ia cu Microsoft că „a fost un deal reuşit“. Afacerea RAV a pornit de la un sin­gur computer 286, pe care Georgescu l-a achiziţionat cu 1.500 de dolari în facul­ta­te pentru a-şi finaliza proiectul de licenţă.

Folosindu-se de experienţa de pro­gra­mator pe care o acumulase în timpul facultăţii, şi-a deschis o firmă şi a început să dezvolte propria tehnologie antivirus. Numărul de angajaţi ai Gecad a crescut de la trei oameni la aproape 100 la momentul tranzacţiei cu Microsoft.

De la deal-ul cu Bill Gates antre­prenorul român a mai semnat alte două tranzacţii: în 2010 Georgescu vinde 83% din Gecad ePayment, integrator de soluţii de plăţi electronice, către gigantul sud-afri­can Naspers, iar în toamna acestui an bi­fează a treia tranzacţie, vânzarea furni­zo­rului de soluţii şi servicii pentru distri­buţia electronică de software Avangate către fondul de investiţii american Francisco Partners, un fond care dispune de active de 7 miliarde de dolari.

Radu Georgescu a primit anul acesta titlul de Antreprenorul Anului 2013 la Gala Campioni în Business şi a explicat de ce a semnat a treia tranzacţie impor­tantă în industria IT&C.

„Am fost întrebat întotdeauna de ce îmi dau «copilul», pentru că o companie antreprenorială trebuie să stea într-o generaţie sau două în familie. Răspunsul meu este: ceea ce îmi place să fac cel mai mult este să construiesc de la zero. Mi se pare fenomenal să începi ceva din nimic, cu o foaie de hârtie în faţă şi să îţi imaginezi ceva care peste o săptămână sau o lună se tran­s­for­mă într-un business plan. După care dez­volţi un produs pe care îl folo­seşte cine­va, care are încre­dere să folo­sească ce ai făcut tu şi apoi cineva să îţi dea şi bani pentru asta. Şi acea firmă, mai devreme sau mai târziu, să devină profitabilă. Iar acela este cel mai bun moment să o dai şi să o iei de la capăt.“

Titlurile ediţiilor din 2003:
Ce fac românii cu banii altora: jumătate de miliard pe maşini străine. Carrefour şi Cora: duel în arena hipermarketurilor.  Într-o mare de lei, BNR abia mai trage năvodul. Economia românească arată altfel în oglinda euro. Vânzarea Terapia, un mister de 46 de milioane de dolari. Cine creşte de trei ori cât economia? În 2003, tot industria IT&C.  Privatizare la Petrom? Staţi mai întâi să ne concentrăm. La Carrefour, recolta la hectar este 100 mil. euro. ING Bank aruncă mănuşa pe piaţa creditelor ipotecare: 25 de ani! Bursa de Valori şi piaţa Rasdaq se gândesc la fuziune.  La CEC se pregătesc 1.000 de concedieri. 10 miliarde de dolari se pregătesc să ne intre pe sub uşă. Brau Union vizat de Heineken şi SabMiller. Heineken va ajunge în România, însă via Austria. Consiliul Concurenţei cere anularea licitaţiei malpraxis. Accenture vine să-i ajute pe managerii români. La vremuri grele maşini de vreme bună. Opera Center, vândut pentru 29 mil. dolari. PIB-ul Statisticii nu se potriveşte cu economia. Companiile de asigurări, la primul examen de grad. FMI cere autorităţilor să mai strângă robinetul creditelor. Pirelli îşi cumpără fabrica de 10 mil. euro în România. Grupul olandez VNU a dat 24 mil. dolari pentru Pagini Aurii. Noble Ventures vrea 350 mil. dolari despăgubiri de la statul român. MOL a cumpărat 23 de benzinării de la Shell. Leul nu mai este dorit. Să vină euro! Nemţii de la Continental vin cu toate diviziile în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO