Business Hi-Tech

Radu Georgescu, Gecad despre tranzacţia care evaluează Bitdefender peste 600 mil. $: Ne demonstrează că se pot construi asemenea companii mari în România şi ne arată cât de mult trebui să munceşti ca să ajungi aici. Visul listării la Nasdaq devine posibil

Radu Georgescu: „Este important pentru BitDefender că un fond mare, ca Vitruvian, va ajuta de acum compania să facă paşi încă şi mai mari înainte. Ne putem aştepta la lucruri interesante (şi) datorita lor. Posibil ca visul de companie cotată pe Nasdaq să se împlinească“

Radu Georgescu: „Este important pentru BitDefender că un fond mare, ca Vitruvian, va ajuta de acum compania să facă paşi încă şi mai mari înainte. Ne putem aştepta la lucruri interesante (şi) datorita lor. Posibil ca visul de companie cotată pe Nasdaq să se împlinească“

Autor: Ioana Nita

05.12.2017, 00:08 879

Tranzacţia dintre furnizorul de soluţii de securitate IT Bitdefender şi fondul european de investiţii  Vitruvian Partners, în urma căreia compania locală a fost evaluată la 600 milioane de dolari, demonstrează că în România se pot construi afaceri mari, de succes, cu renume internaţional, care creează produse proprii vândute în întreaga lume.

„Pentru noi toţi această tranzacţie este foarte importantă - arată că se poate. Se poate companie mare în România. Se poate management şi business. Se poate produs. Se poate mai nou chiar producţie. Şi niciuna din acestea nu e obligatorie, dar e posibilă. E important pentru că arată cât de mult trebuie să munceşti şi cât de mare trebuie să fie compania ca să valoreze atât. E important că arată valoarea muncii făcute pe îndelete, cinstit”, a declarat pentru ZF Radu Georgescu, unul dintre cele mai cunoscute nume din IT de pe plan local, care a devenit cunoscut şi la nivel global printr-o serie de exituri -  de la vânzarea unui antivirus către gigantul american Microsoft la vânzarea procesatorului de plăţi GeCad ePayment către grupul Naspers şi a furnizorului de soluţii pentru distribuţia electronică de software Avangate către fondul american Francisco Partners. În prezent, el se concentrează exclusiv pe dezvoltarea fondului sau de investiţii - Gecad Ventures.

„Vestea tranzacţiei este un motiv de mândrie pentru noi toţi şi arată că industria high tech românească poate crea valoare. Dorinţa noastră este ca povestea să meargă mai departe, iar peste cinci ani să vorbim de o Românie care a adus primul unicorn, Bitdefender, dar şi mai multe alte poveşti de succes similare. Am înregistrat anul acesta câteva investiţii şi achiziţii de valori mari (UIPath, CleverTaxi, VectorWatch), care ne dau speranţe că suntem pe drumul cel bun”, a menţionat şi Valerica Dragomir, director general în cadrul ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii IT). Ea a adăugat că aceste tranzacţii pot fi realizate doar dacă „sectorul tech are stabilite şi predictibilitate, iar politicile companiilor sunt îndreptate exclusiv în zona de creştere şi dezvoltare, nu către acoperirea diferitelor schimbări lipsite de coerenţă şi predictibilitate produse în legislaţie”.

 

Noul acţionar ar putea ajuta listarea companiei la bursa din SUA

Compania Bitdefender, fondată în 2001 de către antreprenorii locali Florin şi Măriuca Talpeş, a crescut constant, în ultimii ani extinzându-se puternic în străinătate. Astfel, pe lângă sediul central din Bucureşti, Bitdefender are şi un nou sediu enterprise în Santa Clara, California, iar peste 40% din vânzările companiei provin de pe piaţa nord-a­me­ricană, una din­tre regiunile cu cele mai mari creşteri la nivel glo­bal. Anul trecut, Bitdefender SRL a înregistrat o cifră de afaceri netă de 453,1 milioane lei şi un profit net de 27,6 milioane lei, conform informaţiilor de la Ministrul de Finanţe. 

„Este o tranzacţie care pune o valoare (market capitalization) pe una din cele mai importante companii din România. Cred foarte tare în lucrurile definite bine şi o companie care este clar şi credibil evaluată este o companie stabilă, solidă. Acţiunile ei (shares) valorează ceva clar şi compania se poate folosi de ele - pentru credite, pentru ESOP, pentru orice. În contextul unor contracte mari, compania are un bilanţ sănătos. Angajaţii se pot mândri că lucrează la o companie cu această valoare, pot vedea valoarea crescând şi, în cazul în care există ESOP, se pot uita în buzunarul lor (chiar dacă virtual) să vadă cum le creşte <<valoarea>>. O astfel de tranzacţie este un punct de traseu foarte important în viata unei companii care nu este cotată la bursă şi nu poate altfel să îşi cunoască valoarea de piaţă în fiecare zi”, a subliniat Radu Georgescu.

Participaţia de 30% a fost cumpărată de Vitruvian Partners de la Axxess Capital, fond de investiţii administrat de românul Horia Manda. Axxess Capital a făcut prima achiziţie în Bitdefender acum 10 ani - 7% din acţiuni pentru 7 mil. dolari, participaţie care a crescut discret de-a lungul anilor, până la mai mult de 30%.

„Este foarte natural faptul că Axxess a ieşit din acţionariat. Aşa se întâmplă cu fondurile de investiţii, ajută companiile să crească şi apoi se retrag lăsând locul altora. Este important pentru BitDefender că un fond mare, ca Vitruvian, va ajuta de acum compania să facă paşi încă şi mai mari înainte. Ne putem aştepta la lucruri interesante (şi) datorita lor. Posibil ca visul de companie cotată pe Nasdaq să se împlinească”, a punctat Radu Georgescu.

Cofondatorii Bitdefender, Măriuca şi Florin Talpeş, vor continua să deţină pachetul majoritar în cadrul Bitdefender. Compania are în prezent 1.300 de angajaţi în nouă ţări, care deservesc clienţi din peste 150 de pieţe şi o reţea de circa 7.000 de parteneri revânzători, conform datelor transmise de Bitdefender.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO