Business Hi-Tech

Raport France Telecom: la Cosmote Romania se simte tot mai mult mana Deutsche Telekom. Sunt agresivi si iau clienti prepay de la Vodafone

04.05.2010, 17:45 169

Cosmote Romania, operator telecom detinut de grupurile OTE siDeutsche Telekom, a fost in 2009 unul dintre cei mai agresivijucatori de pe piata locala de telefonie mobila astfel ca adeterminat reduceri ale preturilor si schimbari de strategii,potrivit datelor din raportul anual al France Telecom, proprietarulOrange Romania.

"Piata de telefonie mobila din Romania a inregistrat o scadereimportanta a valorii anul trecut pe fondul crizei economice si aintensificarii competitiei. Razboiul preturilor declansat deCosmote si generalizarea unor oferte <<abundente>> aimpins in jos venitul mediu pe utilizator. In plus, clientii prepaysi companiile si-au optimizat consumul pentru a limita impactuldeprecierii leului si a compensa astfel declinul veniturilor",potrivit datelor din raportul Orange.

"Orange Romania a fost lovita din plin in primul trimestru din 2009de agresivitatea ofertelor Cosmote, baza de clienti scazand cu237.000 de utilizatori inainte de o redresare a situatiei care afost posibila dupa redefinirea ofertei prepay", potrivit datelordin raport, care descriu intr-o o maniera neobisnuit de directasituatia de pe piata locala de telefonie mobila.

"Ofertele de abonamente, care au fost de asemenea afectate deCosmote prin reduceri de preturi si subventii mari la telefoane, aufost revigorate la finele anului prin noua oferta de planuritarifare", potrivit Orange. Compania a castigat anul trecut 78.000de clienti cu abonament si 562.000 pe cartele prepay. Este pentruprima oara cand Orange ofera date despre numarul de abonati dinRomania.

Operatorul sustine ca noua sa oferta de abonamente a ajutatcompania sa recastge cota de piata in 2009 si sa incheie anul pe untrend pozitiv.
Potrivit estimarilor companei franceze, Orange a avut in 2009 ocota de piata de 37,8%, in timp ce Vodafone controla 33,2%, Cosmote- 23,8%, Zapp - 1,2% (insa aceasta companie a fost cumparata deCosmote - n.r.) si RCS/RDS - 4%.

Orange si Vodafone au pierdut insa teren fata de 2007, candcontrolau 43,1%, respectiv 38,7% din piata, in timp ce Cosmote aveao cota de 15,9%.
In alta ordine de idei raportul France Telecom mentioneazaimplicarea tot mai mare a Deutsche Telekom in conducerea Cosmote."2009 a fost de asemenea marcat de achizitia Zapp de catre Cosmoteso implicarea mai mare a T-Mobile in conducerea subsidiarei sale".Potrivit documentului France Telecom "Cosmote continua sa castigecota de piata, in principal pe segmentul prepay, in detrimentulVodafone".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO