Business Hi-Tech

RCS&RDS a făcut rost de 368 de milioane de dolari de la bancheri

Autor: Ovidiu Tempea

08.03.2011, 23:54 191

La creditul sindicalizat de 206 milioane de dolari au participatING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen BankInternational AG, Royal Bank of Scotland NV şi BRD- Groupe SociétéGénérale, în calitate de aranjori mandatari principali, respectivING Bank NV în calitate de agent de credit şi coordonator şi agentpentru garanţii.

Pentru acest credit, Cable Communications Systems Olanda,acţionarul majoritar al companiei de comuni­caţii, a constituit înfavoarea ING Bank o garanţie reală mobiliară de rang doi asupraunui număr de 215.252.727 de acţiuni, reprezentând 51% dincapitalul social al RCS & RDS. Garanţia acoperă o sumă maximăde plată de 278 milioane dolari.

În cazul creditului de 125 de milioane de euro, sindi­ca­lizarea afost realizată de Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bucureşti,Royal Bank of Scotland PLC şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate dearanjori mandataţi principali, respectiv Unicredit Bank AG,su­cursa­la Londra, în calitate de agent de credit şi UnicreditŢiriac Bank în calitate de agent pentru ga­ranţii. Împrumutul estegarantat tot de Cable Commu­nications Systems Olanda cu garanţie derang întâi constituită în favoarea Unicredit Ţiriac Bank asupraunui număr de 42.206.417 acţiuni, reprezentând 10% din capitalulsocial al RCS&RDS, şi cu o garanţie de rang doi pentru21.103.209 acţiuni, reprezentând 5% din capitalulRCS&RDS.

Garanţia la acest credit acoperă o suma maximă de plată de 162,5milioane euro.
Potrivit unor surse din piaţă, RCS&RDS ar avea scadenţe până învară pentru credite în valoare de peste 200 de milioane dedolari.
RCS&RDS este o companie care a pornit de la a furniza cablu TVîntr-un oraş şi a ajuns să acopere toată ţara, iar acum este la unpas să-şi cumpere principalul rival, UPC, o firmă deţinută de ungrup american.

Dacă Zoltan Teszari, antreprenorul român din Oradea, care a făcutdin RCS cea mai temută companie de pe piaţa românească de telecom,va reuşi să achi­zi­ţioneze UPC, se va crea un grup cu aproximativzece milioane de abonamente la cablu şi satelit TV, internet,telefonie fixă şi mobilă şi afaceri de aproape un miliard de dolaripe an. Toată această expansiune realizată de Teszari în cei 15 ania fost făcută pe baza împrumuturilor de la bănci, în special de laING, creditorul de peste un deceniu al RCS.

Următorul pas pentru Zoltan Teszari este să facă rost de finanţare,de peste 300 de milioane de dolari, ca să cum­pe­re UPC, otranzacţie care este intens moni­torizată având în ve­dere că arcrea "un monstru" pe piaţa de telecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO