Business Hi-Tech

RCS&RDS bate Deutsche Telekom pe piata TV din Ungaria

RCS&RDS bate Deutsche Telekom pe piata TV din Ungaria
26.11.2009, 00:00 64

Grupul RCS&RDS, unul dintre cei mai mari furnizori deservicii telecom din regiune, controlat de omul de afaceri oradeanZoltan Teszari, a ajuns al doilea jucator de pe piata de serviciide televiziune din Ungaria, cu o cota de piata de 24%, potrivitdatelor publicate de autoritatea de reglementare din Budapesta.

Cei mai mari rivali din Ungaria ai companiei romanesti sunt UPCsi Deutsche Telekom (T-Home), care au o cota de 32, respectiv 20%pe o piata evaluata la 2,5 milioane de clienti.

Cablul TV este tehnologia dominanta in Ungaria, cu un numar depeste 1,7 milioane de clienti. Cel mai mare jucator de pe cablul TVeste compania UPC - cu 800.100 de clienti, urmata de DeutscheTelekom - 365.000 de clienti si RCS&RDS - 200.000 de utilizatori.

Romanii domina insa autoritar piata de servicii de televiziuneprin satelit, pe care au intrat la inceputul anului 2006. Astfel,RCS&RDS are 53% din cei aproape 750.000 de clienti aiserviciilor de televiziune prin satelit (392.000 de utilizatori) sieste urmat de UPC cu 182.900 de clienti si Deutsche Telekom, cupeste 120.000 de clienti.

Cel mai ieftin abonament RCS&RDS la televiziunea prinsatelit din Ungaria costa 19 lei (1.200 de forinti), potrivitdatelor de pe pagina web a companiei.

RCS&RDS a lansat in aceasta luna si posturi TV cu sunet siimagine de inalta definitie (HD) in Ungaria. In Romania, singuracompanie care ofera servicii TV de inalta definitie este UPC.

Piata TV din Ungaria reprezinta insa foarte putin pentruRCS&RDS: compania are in Romania pe servicii TV 2,5 milioane declienti - aproape cat toata piata TV din tara vecina.

Au intrat in cinci tari intr-un singur an

RCS&RDS a lansat primul serviciu de televiziune prin satelitdin Romania in 2004, iar dupa doi ani a inceput expansiunea pe planinternational. Intr-un singur an, 2006, RCS a lansat servicii TVprin satelit si in Ungaria, Slovacia, Cehia, Serbia si Croatia.

Compania a lansat in noiembrie 2008 si serviciile de telefoniemobila in Spania, tara in care se afla cea mai mare comunitate deromani plecati la munca in strainatate - un milion conformevaluarilor de pe piata.

Pentru a lansa DigiMobil in Spania RCS&RDS nu a achizitionato licenta 3G si nici nu a construit propria sa infrastructuratelecom, ci a inchiriat serviciile de retea de la un alt operatorde telefonie mobila (Telefonica Moviles).

RCS nu ofera date privind numarul de clienti decat pentru piatalocala, unde are 1,4 utilizatori pe cablu si 1,1 milioane peteleviziune prin satelit, fiind astfel lider detasat pe acestsegment. Compania este numarul unu si pe piata de servicii de accesla internet si al doilea jucator de pe telefonia fixa. Compania aresi peste un milion de clienti pe telefonia mobila.

La nivel de grup, cifra de afaceri s-a ridicat la 700 milioanede dolari in 2008, in crestere cu 40% fata de anul precedent,potrivit datelor anuntate de reprezentantii companiei, cea mai mareparte a veniturilor fiind obtinute in Romania si Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO