Business Hi-Tech

RCS&RDS liciteaza pentru nr. 2 in telecom din Ungaria

17.09.2008, 20:45 33

Grupul RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatori telecom de pe piata locala, a depus o oferta pentru preluarea unui pachet majoritar de actiuni al Hungarian Telephone and Cable Corp (HTCC), al doilea jucator de pe telefonia fixa din Ungaria, care detine in Romania furnizorul de servicii telecom Euroweb.

Pe langa RCS&RDS, in lupta pentru pachetul de 64,6% din actiunile HTCC se afla operatorul telecom norvegian Telenor si fondul de investitii Mid Europa Partners, procedura de vanzare fiind condusa de banca de investitii BNP Paribas. Castigatorul competitiei pentru HTCC, care a avut in primul semestru venituri de 279 mil. dolari, va fi anuntat pana la finele acestei luni. Proprietarul HTCC este operatorul telecom danez TDC.

BNP Paribas ofera consultanta vanzatorilor, dar ofera, de asemenea, si un aranjament de finantare a achizitiei pentru companiile interesate de pachetul de actiuni. Tranzactia ar putea depasi valoarea de 800 mil. euro.

"Pot sa confirm ca suntem implicati in acest proces, dar nu pot face niciun alt comentariu", a precizat pentru ZF Alexandru Oprea, directorul general al RCS&RDS. El nu a dorit, de asemenea, sa comenteze valoarea estimata a tranzactiei mentionand doar ca suma vehiculata in piata, de circa 800 mil. euro, este "o cifra discutabila".

RCS&RDS, companie care si-a finantat extinderea printr-o succesiune de imprumuturi, din care ultimul cu o valoare de 500 mil. dolari a facut anul trecut un profit net de 18,5 mil. euro la afaceri de 346,5 mil. euro. RCS&RDS este controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari.

HTCC detine in Romania compania Euroweb, unul dintre jucatorii importanti de pe piata locala telecom. Euroweb estimeaza pentru acest an afaceri de 13 mil. euro si un profit operational de 2 mil. euro. Specializata in furnizarea de servicii de telefonie si date pentru companii, Euroweb detine propria infrastructura wireless si de fibra optica si are puncte de prezenta tehnica in 25 de resedinte de judet.

HTCC a urmat in ultimii ani o strategie de consolidare pe piata, achizitionand companiile Invitel, Tele2, Hungarotel, PanTel si Euroweb. HTCC a preluat si firma austriaca Memorex Telex Communications pentru 130 mil. dolari.

HTCC are peste 1,1 milioane de clienti si ofera servicii de telefonie fixa, internet si date. RCS&RDS este de asemenea prezenta in Ungaria, unde ofera servicii de televiziune, voce si date.

Fondul Mid Europa Partners, unul dintre competitorii pentru HTCC, a detinut actiuni la operatorul de telefonie mobila local Connex, pe care le-a vandut in 2005 grupului britanic Vodafone.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO