Business Hi-Tech

RCS&RDS mareste din nou tarifele, pentru a doua oara in ultimele trei luni

RCS&RDS mareste din nou tarifele, pentru a doua oara in ultimele trei luni
23.02.2009, 18:37 117

RCS&RDS, unul din cei mai mari operatori telecom de pe piata locala, a majorat pe 21 februarie, pentru a doua oara in ultimele trei luni, tarifele exprimate in lei pentru serviciile de cablu TV, internet si televiziune prin satelit.

Spre exemplu, cel mai ieftin abonament de televiziune prin satelit a crescut de la 13 la 14 lei, iar abonamentul la internet cu viteza de 5 Mbps a urcat de la 28 la 29 de lei. Practic, toate abonamentele in lei au fost majorate cu cate 1 leu - echivalentul a 0,23 euro. Compania nu a precizat care sunt motivele scumpirii, insa este de asteptat ca aceasta sa fie determinata de evolutia cursului euro/leu. De la ultima majorare a tarifelor RCS&RDS, operata in decembrie 2008, leul a pierdut aproape 13% in fata monedei unice europene.
Oficialii RCS&RDS nu au putut fi contactati pentru comentarii pana la inchiderea editiei.
In decembrie, RCS&RDS a scumpit abonamentele cu sume cuprinse intre 1 si trei lei, dupa o lunga perioada in care compania obisnuise piata sa modifice tarifele doar in jos.
Pe de alta parte, RCS&RDS este unul din putinii operatori telecom importanti care si-au pastrat si tarife raportate la lei. Astfel, de la gigantii pietei, respectiv Orange, Vodafone si Romtelecom, pana la majoritatea celorlalti operatori (Cosmote, Zapp) tarifele pentru servicii sunt raportate la euro.
O situatie singulara pe piata este cea a UPC Romania, al doilea jucator de pe piata locala de cablu TV si unul din cei mai mari furnizori de telefonie si internet, care are aproape toate tarifele exprimate in lei.
Astfel, facturile celor mai multi operatori reflecta evolutiile de pe piata valutara, spre deosebire de RCS&RDS - care si-a exprimat in lei exact tarifele pentru liniile de business care ii aduc cei mai multi bani, respectiv televiziunea prin cablu si satelit si serviciile de acces la internet.
Astfel, grosul veniturilor RCS&RDS este expus variatiilor de pe piata valutara, in conditiile in care compania are de rambursat unul din cele mai mari imprumuturi contractate vreodata de o firma romaneasca (500 de milioane de dolari) si trebuie sa finanteze mentinerea si extinderea retelei.
Majorarea tarifelor de catre RCS&RDS vine intr-o perioada in care doi dintre cei mai mari concurenti ai sai fie tin preturile pe loc, fie lanseaza campanii de reduceri. Astfel, UPC Romania, care are de asemenea tarife in lei, a anuntat ca nu va majora tarifele, chiar daca operatorul este afectat de evolutia euro.
Pe de alta parte, compania deruleaza un program de digitalizare a retelei, si mizeaza pe faptul ca utilizatorii vor migra catre abonamente mai scumpe, pentru a avea acces la servicii noi, precum recorderul digital (Digital Video Recorder).
Si Romtelecom a lansat recent o campanie prin care reduce tarifele pentru serviciile internet si TV pentru utilizatorii care au sau isi instaleaza serviciul de telefonie fixa al operatorului.
Prin aceasta campanie promotionala tarifele pentru serviciile internet si TV ale Romtelecom au ajuns sa fie egale sau mai mici decat cele ale RCS&RDS - o situatie de neimaginat in urma cu cativa ani pentru companie. RCS&RDS, o companie controlata de omul de afaceri oradean Zoltan Teszari, estima pentru anul trecut o cifra de afaceri de 700 mil. dolari.
 
Imperiul lui Zoltan Teszari
  • Zoltan Teszari, unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri romani, detine direct sau prin alte companii 43% din RCS&RDS
  • Pe langa Romania, compania opereaza in alte cinci tari din Europa Centrala si de Est
  • RCS&RDS este numarul unu pe piata locala pe internet, televiziune prin cablu si satelit, in fata concurentilor de la UPC si Romtelecom
  • La jumatatea anului trecut, RCS&RDS avea in celelalte cinci tari din regiune peste 1 milion de clienti pe televiziunea prin satelit si cate 100.000 de clienti pe telefonia fixa si internet

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO