Business Hi-Tech

RCS&RDS se ridică împotriva jucătorilor mari de pe piaţa telecom

RCS&RDS se ridică împotriva jucătorilor mari de pe piaţa telecom

Autor: Adrian Seceleanu

10.11.2012, 13:00 3988

RCS&RDS afirmă că reducerea tarifelor de interconectare este necesară şi că marile companii de pe piaţa telecom - Orange, Vodafone şi Cosmote - obţin "venituri nejustificate" de 250 de milioane de euro.

Orange, Vodafone şi Cosmote, cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telefonie mobilă, care au împreună peste 20 de milioane de clienţi şi venituri anuale de circa 2 mld. euro, cer statului să le protejeze nişte "venituri nejustificate" atunci când solicită o reducere cât mai lentă a tarifelor de interconectare, a declarat pentru ZF Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS& RDS - liderul pieţei locale de internet fix şi servicii TV.

Declaraţia lui Popoviciu vine într-un moment în care ANCOM a început deja discuţiile cu operatorii locali de telefonie mobilă în cel mai fierbinte dosar pe o piaţă de 3,5 miliarde de euro: calendarul de scădere a tarifelor de interconectare până la un nivel la care să reflecte costurile înregistrate de companii atunci când clienţii lor primesc un apel din alte reţele.

Potrivit unor estimări prezentate de oficialii Cosmote, Orange şi Vodafone - care susţin asiduu un calendar lent de reducere a tarifelor, operatorii ar pierde venituri de 250 mil. euro în cazul unei scăderi drastice a tarifelor de interconectare şi şi-ar pierde astfel abilitatea de a investi în dezvoltarea unor noi reţele, inclusiv cu tehnologie 4G.

Până acum şi-au exprimat poziţiile în această dispută doar oficialii celor trei mari jucători de pe piaţa de telefonie mobilă, aceasta fiind prima intervenţie publică a RCS&RDS pe această temă.

"Operatorii mari de pe piaţă au avut din punctul nostru de vedere venituri exagerate timp de 15 ani. Noi credem că investiţiile pe care le-au făcut aceşti operatori pentru construcţia reţelelor au fost deja recuperate. Este problema lor cum îşi fac calculele mai departe", a spus Popoviciu.

"Tarifele de interconectare trebuie să fie bazate pe costuri şi să fie cât mai reduse, acest lucru îl cerem noi pentru ca beneficiul final să fie la utilizator. Dorim să dispară această barieră importantă a migraţiei între reţele a utilizatorilor", a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO