Business Hi-Tech

RCS&RDS vine cu date noi despre disputa cu Antena Group

RCS&RDS vine cu date noi despre disputa cu Antena Group

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

21.04.2012, 22:20 5105

Antena Group a somat RCS & RDS să înceteze difuzarea pentru clienţii serviciilor sale de televiziune prin satelit a canalelor "Antena", dacă nu achită o taxă anuală de peste 7 milioane de euro iar data limită pentru cererea Antena Group era 20 aprilie 2012, ora 00.00, potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă de compania telecom.

"Dacă dupa data şi ora menţionate RCS&RDS ar fi continuat să retransmită canalele "Antena", Antena Group ar fi urmat să apeleze la<<toate măsurile legale, inclusiv plângeri de natură penală>>" potrivit oficialilor RCS&RDS. Compania a prezentat şi un extras dintr-un document transmis de Antrena Group în legătură cu acest subiect. În extrasul din documentul transmis de RCS&RDS, şi semnat de directorul general şi directorul juridic al Antena Group, este precizat faptul că Antena Group este dispusă să negocieze cu RCS&RDS retransmiterea posturilor până la data de 20 aprilie ora 20,00 şi că grupul media va face plângeri penale împotriva RCS&RDS, dacă firma va retransmite posturile Antena fără a fi semnat un acord de retransmisie pentru platforma de televiziune prin satelit.

RCS&RDS susţine, în comunicatul de presă, că "este pentru prima dată în ultimii 8 ani când Antena Group cere bani pentru retransmisia prin satelit a canalelor" sale.

"RCS & RDS cere public Antena Group acordul de retransmisie pentru posturile Antena 1 şi Antena 3 pentru a le oferi abonaţilor fără plată suplimentară", îşi încheie RCS&RDS comunicatul de presă transmis sâmbătă.

Fiecare parte susţine că are dreptate

RCS & RDS, o companie controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, a anunţat că, din data de 20 aprilie 2012, nu mai transmite pe platforma sa de satelit Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV. Cele trei televiziuni sunt parte a AntenaGroup, entitate din cadrul Intact Media Group.

"RCS & RDS îşi anunţă abonaţii serviciilor de televiziune prin satelit, că din data de 20 aprilie 2012, nu mai poate transmite programele Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV. Antena Group, proprietarul celor 3 posturi TV, a retras acordurile de difuzare a acestor programe în reţeaua Digi TV prin satelit şi, ca urmare, RCS & RDS a fost obligat să întrerupă difuzarea lor. RCS & RDS nu poate accepta să platească peste 7 milioane de Euro pe an, suma solicitată de Antena Group în cadrul unei somaţii trimise cu doar câteva săptămâni în urmă, pentru difuzarea prin satelit a canalelor grupului, între care Antena 1 si Antena 3, pe care chiar reprezentanţii Antena Group le-au declarat în mod repetat ca fiind libere la retransmisie (must carry)", se spune într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX de către RCS&RDS.

Totodată, RCS&RDS consideră Antena Group "integral responsabilă pentru privarea abonaţilor Digi TV prin satelit de posibilitatea de a urmări Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV".

"Antena Group nu a acceptat nici prelungirea datei limită a somaţiei, ameninţând cu recurgerea la acţiuni legale, inclusiv plângeri penale. Considerăm că, în acest mod, Antena Group plasează interesele grupului mult deasupra interesului telespectatorilor care doresc să urmărească aceste canale şi că responsabilitatea pentru privarea abonaţilor Digi TV de posibilitatea de a le urmări revine integral Antena Group. Totodată, ne asigurăm abonaţii că pentru noi, interesul lor primează şi că în ceea ce ne priveşte, avem întreaga disponibilitate pentru a introduce în grila Digi TV, programe de interes pentru publicul larg", a mai spus RCS&RDS.
În plus, RCS&RDS a precizat că "abonaţii serviciilor de televiziune prin cablu nu sunt şi nu vor fi afectaţi de această situaţie, programele Antena Group fiind difuzate în continuare în toate pachetele de televiziune prin cablu".

De cealaltă parte, Intact Media Group a transmis, într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX, că RCS&RDS a retras de pe platforma proprie DTH, în mod abuziv, în noaptea de joi spre vineri, Antena 1 şi Antena 3, acuzând, totodată, compania de telecomunicaţii de rea credinţă.

"Divizia TV Intact Media Group îşi manifestă dezacordul privind practicile necomerciale ale RCS&RDS. Compania de cablu a decis, fără a-şi informa în prealabil partenerii sau abonaţii, să scoată de pe platforma de satelit posturile Antena 1 şi Antena 3, începând cu ora 00.00 a zilei de 20 aprilie. Intact se afla în discuţii pentru distribuţia în reţeaua Digi a posturilor din grup încă din martie anul curent", a mai spus Intact Media Group.

Potrivit comunicatului, RCS&RDS a refuzat să încheie un acord cu grupul media, motivând că televiziunile în cauză au fost declarate libere la retransmisie. "Obligativitatea retransmisiei posturilor listate must carry este valabilă doar în reţelele de cablu. Conform prevederilor art. 82 alin. 1 din Legea audiovizualului şi art. 13 alin. 3 din Decizia CNA nr. 72/2012, principiul must carry nu se aplică pentru reţelele de satelit, retransmisia în acest caz făcându-se în baza unui acord comercial între radiodifuzori şi distribuitori. Compania de cablu demonstrează astfel că nu cunoaşte Legea audiovizualului, pretinzând Grupului Intact să îşi distribuie conţinutul posturilor TV în regim de gratuitate, chiar în situaţia în care există alte prevederi legale care reglementează transmisia pe satelit", se spune în comunicatul Intact.

De cealaltă parte, RCS&RDS a transmis, într-o reacţie remisă MEDIAFAX, după comunicatul Antena Group, căAntena Group a declarat libere la retransmisie posturile sale, fără condiţionări tehnice sau financiare, fapt pentru care pentru cablu distribuitorii au dreptul şi obligaţia de a transmite gratuit aceste posturi, însă pentru satelit au dreptul, nu şi obligaţia să le retransmită. Nu există niciun argument pentru a face o discriminare între retransmiterea pe DTH (platforme de satelit, n.r.) şi retransmiterea prin cablu a acestor programe, modalităţile de transmitere a programelor fiind substituibile. Nu există niciun argument ca abonaţii de televiziune prin satelit să trebuiască să plătească mai mult decât abonaţii serviciilor prin cablu", au spus reprezentanţii RCS&RDS.

Potrivit acestora, până la recenta solicitare a Antena Group de plata de către RCS&RDS a unor sume de peste 7 milioane de euro pe an, Antena Group a interpretat în acelaşi fel cu compania de telecomunicaţii Legea Audiovizualului. "(...) şi a fost de acord să transmitem aceste posturi conform regulilor de retransmitere a posturilor libere la retransmisie", mai spune RCS&RDS.

Nu există niciun argument pentru a face o discriminare între retransmiterea pe DTH (platforme de satelit, n.r.) şi retransmiterea prin cablu a acestor programe, modalităţile de transmitere a programelor fiind substituibile. Nu există niciun argument ca abonaţii de televiziune prin satelit să trebuiască să plătească mai mult decât abonaţii serviciilor prin cablu", au spus reprezentanţii RCS&RDS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO