Recesiunea nu a ocolit nici afacerile pe internet, mulţi proprietari de site-uri înregistrând scăderi puternice ale veniturilor şi profitului

20 iul 2010 Autor: Adrian Seceleanu

Corecţie drastică pentru site-ul de recrutare Ejobs: cifra de afaceri a scăzut cu aproape 60%, iar profitul cu aproape 70%.

Softnews Net, compania care se află în spatele site-ului softpedia.com - unul dintre cele mai vizitate site-uri din România -, este unul dintre puţinii jucători de pe piaţa locală online care au înregistrat anul trecut creşteri ale încasărilor şi ale profitului, arată datele de la Registrul Comerţului.

Compania fondată de Bogdan Gheorghe şi Cătălin Garmacea a obţinut anul trecut venituri de 2,68 mil. euro, în creştere cu aproape 10%, şi un profit brut de 1,53 mil. euro, mai mare cu 9,1%. Compania ocupa în luna iunie 2010, potrivit datelor SATI, locul trei în topul celor mai vizitate site-uri din România cu 2,6 milioane de vizitatori unici. Forumul site-ului Softpedia s-a dezvoltat puternic în ultimii ani şi pe măsură ce numărul de utilizatori de internet a crescut, a devenit o sursă importantă de informaţii postate de utilizatori despre diferite produse şi servicii. Site-ul câştigă bani atât prin inserarea de anunţuri de la Google, cât şi din mesajele sau bannerele publicitare inserate direct de companii cum sunt Romtelecom sau Microsoft.

Cu o marjă a câştigului brut de aproximativ 55% din cifra de afaceri, Softnews Net este una dintre cele mai eficiente companii locale. Businessul companiei a fost realizat, în medie, cu un număr de 32 de angajaţi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Site-ul de recrutare eJobs a resimţit însă puternic scăderea economiei, arată datele de la Registrul Comerţului. Cifra de afaceri a companiei a scăzut, în euro, cu 59,4%, la 1,89 mil. euro, în timp ce profitul brut a fost de 1,4 mil. euro, mai mic cu 67% faţă de anul 2008. Compania este deţinută de Liviu Dumitraşcu, Daniel Tătar şi fondul Tiger Global Management. Datele de la Registrul Comerţului arată că Neogen a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 1,6 mil. euro, în scădere, în euro, cu aproape 40%. Compania deţine mai multe site-uri, printre care bestjobs.ro, colegi.ro, neogen.ro sau noi2.ro. Compania sibiană I.T.N.T., care deţine site-uri care oferă spre descărcare diverse aplicaţii (cum sunt soft32.com, games32.com sau macsoftware.com), a înregistrat o scădere în euro de peste 15% a veniturilor. Profitul brut a scăzut cu o rată mai mică, de 17%, până la 0,17 mil. euro. Compania este deţinută de familia Todea.

Trilulilu, compania clujeană care deţine rivalul local al YouTube, a avut venituri de 0,3 mil. euro, în creştere cu 19% şi pierderi de 440.000 de euro. Reprezentanţii companiei nu au dorit să comenteze datele financiare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.07.2010

 
Cuvinte cheie:
internet
, site-uri
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 2 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (2):
bogdan - 21 iulie 2010, 08:57

nu e nici chiar asa...multi se orienteaza spre bussines online castigurile fiind foarte insemnate.

Adi - 21 iulie 2010, 07:46

Un articol foarte prost documentat pentru ca compari un jucator intern (ejobs), cu unul extern (softpedia).
In Sati softpedia e doar cu forumull in limba romana, dar ei au declarat ca banii ii fac cu siteul in engleza.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide