Business Hi-Tech

Recesiunea nu a ocolit nici afacerile pe internet, mulţi proprietari de site-uri înregistrând scăderi puternice ale veniturilor şi profitului

Recesiunea nu a ocolit nici afacerile pe internet, mulţi proprietari de site-uri înregistrând scăderi puternice ale veniturilor şi profitului
20.07.2010, 23:38 324

Softnews Net, compania care se află în spatele site-uluisoftpedia.com - unul dintre cele mai vizitate site-uri din România-, este unul dintre puţinii jucători de pe piaţa locală online careau înregistrat anul trecut creşteri ale încasărilor şi ale profitului, arată datele de la RegistrulComerţului.

Compania fondată de Bogdan Gheorghe şi Cătălin Garmacea aobţinut anul trecut venituri de 2,68 mil. euro, în creştere cuaproape 10%, şi un profit brut de 1,53mil. euro, mai mare cu 9,1%. Compania ocupa în luna iunie 2010,potrivit datelor SATI, locul trei în topul celor mai vizitatesite-uri din România cu 2,6 milioane de vizitatori unici. Forumulsite-ului Softpedia s-a dezvoltat puternic în ultimii ani şi pemăsură ce numărul de utilizatori de internet a crescut, a devenit osursă importantă de informaţii postate de utilizatori desprediferite produse şi servicii. Site-ul câştigă bani atât prininserarea de anunţuri de la Google, cât şi din mesajele saubannerele publicitare inserate direct de companii cum suntRomtelecom sau Microsoft.

Cu o marjă a câştigului brut de aproximativ 55% din cifra deafaceri, Softnews Net este una dintre cele mai eficiente companiilocale. Businessul companiei a fost realizat, în medie, cu un numărde 32 de angajaţi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Site-ul de recrutare eJobs a resimţit însă puternic scădereaeconomiei, arată datele de la Registrul Comerţului. Cifra deafaceri a companiei a scăzut, în euro, cu 59,4%, la 1,89 mil. euro,în timp ce profitul brut a fost de 1,4 mil. euro, mai mic cu 67%faţă de anul 2008. Compania este deţinută de Liviu Dumitraşcu,Daniel Tătar şi fondul Tiger Global Management. Datele de laRegistrul Comerţului arată că Neogen a avut anul trecut o cifră deafaceri netă de 1,6 mil. euro, în scădere, în euro, cu aproape 40%.Compania deţine mai multe site-uri, printre care bestjobs.ro,colegi.ro, neogen.ro sau noi2.ro. Compania sibiană I.T.N.T., caredeţine site-uri care oferă spre descărcare diverse aplicaţii (cumsunt soft32.com, games32.com sau macsoftware.com), a înregistrat oscădere în euro de peste 15% a veniturilor. Profitul brut a scăzutcu o rată mai mică, de 17%, până la 0,17 mil. euro. Compania estedeţinută de familia Todea.

Trilulilu, compania clujeană care deţine rivalul local alYouTube, a avut venituri de 0,3 mil. euro, în creştere cu 19% şipierderi de 440.000 de euro. Reprezentanţii companiei nu au doritsă comenteze datele financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO