Business Hi-Tech

Reducerile de preturi au salvat piata de PC-uri

14.01.2010, 23:03 47

Vanzarile de calculatoare au crescut cu 22% in ultimul trimestrual lui 2009 si cu 5,2% la nivel global, potrivit unui raport alcompaniei de cercetare Gartner, citat de presa internationala.

Hewlett-Packard (HP) si-a mentinut pozitia de lider de piata,fiind urmat de Acer, Dell, Lenovo si Toshiba. "Aceste rezultatepreliminarii arata ca piata PC-urilor si-a revenit la nivelglobal", a declarat Mikako Kitagawa, analist la Gartner. Potrivitanalistilor, vanzarile mari s-au datorat ofertelor speciale desarbatori.

Un alt raport, realizat de compania de analiza IDC, estimeaza capiata de PC-uri a crescut in T4 cu 15,2% si cu 2,3% pe intreganul.

Datele IDC sunt bazate pe centralizarea datelor primite la nivelglobal de producatorii de PC-uri, astfel ca rezultatele finale pepiete mai mici precum Romania nu sunt momentan disponibile. DateleIDC privind piata din Romania ar putea aparea peste aproximativ oluna. Estimarile existente in acest moment privind piata dinRomania arata o scadere cu 50% a pietei, la aproximativ o jumatatede milion de unitati.

HP ramane lider de piata

Anul trecut au fost comercializate 306 milioane de computere lanivel mondial, potrivit Gartner. Numarul unu mondial in materie devanzari de calculatoare a fost HP, cel mai mare producator dePC-uri la nivel mondial, cu 58,947 milioane de unitaticomercializate, in crestere cu 11,3% fata de 2008, si o cota depiata de 19,3%, fata de 18,2% in 2008. Anul trecut, companiataiwaneza Acer a urcat pentru prima data pe locul doi in topulproducatorilor de computere, inaintea companiei americane Dell.

In total, Acer a vandut 39,897 de milioane de calculatoare, increstere cu 29,4%, ceea ce i-a conferit o cota de piata de 13%, intimp ce Dell a comercializat 37,355 de milioane de unitati,reprezentand o scadere de 9,1% comparativ cu 2008. Compania a avutin 2009 o cota de piata de 12,4%, fata de 14,1% in anulanterior.

Compania de cercetare subliniaza ca HP, ca si Acer sau Toshiba,a beneficiat de o cerere puternica din partea persoanelor fizice,pe sectorul corporate, unde Dell este mai activa, vanzarileinregistrand performante reduse.

Gartner estimeaza pentru acest an o crestere de 5% pe piataPC-urilor in Europa, Orientul Mijlociu si Africa si de 10% la nivelmondial, potrivit lui Ranjit Atwal, analist principal alcompaniei.

In al patrulea trimestru, vanzarile au urcat cu putin peste 22%,comparativ cu perioada similara din 2008, cu evolutii pozitive inSUA, in regiunea Asia-Pacific, Europa, Orientul Mijlociu si Africa.Potrivit analistilor, aceasta este cea mai mare crestere dinultimii sapte ani. Acestia sustin ca vanzarile mari s-au datoratofertelor speciale de sarbatori.

Deoarece anul 2009 a fost unul de criza, cumparatorii s-auorientat catre produsele mai ieftine, sustine Mikako Kitagawa,analist la Gartner. Spre exemplu, a adaugat aceasta, lansareaWindows 7 in al patrulea trimestru nu a starnit interesulclientilor, insa s-a vandut bine datorita ofertelor speciale deCraciun.

Apple se lupta cu Toshiba pentru locul patru inSUA

Apple, producatorul telefoanelor iPhone si al playerelorportabile iPod, se afla pe locul patru in SUA in topul companiilorcu cele mai multe vanzari de PC-uri in 2009, intrecand Toshiba,potrivit unui raport al companiei de cercetare IDC. Cota de piata aApple a crescut in 2009 la 8%, dar nu a reusit sa opreascacresterea rivalului japonez Toshiba la 7,7%. Potrivit IDC, Apple avandut 5,5 milioane de calculatoare in Statele Unite ale Americii,cu 200.000 mai multe decat Toshiba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO