Business Hi-Tech

Reuters: Giganţii Orange şi Deutsche Telekom au discutat anul trecut crearea unui colos telecom european, dar au abandonat planul. Valoarea mai mare a nemţilor, complicaţiile politice şi suprapunerea afacerilor din ţări ca România au frânat negocierile

Reuters: Giganţii Orange şi Deutsche Telekom au...

Autor: Adrian Seceleanu

23.01.2018, 00:41 2283

Giganţii Orange şi Deutsche Telekom au discutat anul trecut posibilitatea de a forma un colos franco-german care să domine industria mult prea fragmentată a comunicaţiilor din Europa şi care săă-i permită noii entităţi să concureze mai bine cu rivalii de pe alte continente, însă negocierile s-au oprit pentru că formarea unei entităţi în care fiecare dintre părţi să deţină o parte egală din acţiuni ar fi fost imposibilă din cauza businessului mai mare al nemţilor, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată situaţiei.

Discuţiile s-au purtat între echipele interne ale celor două grupuri şi au fost închise înainte ca o bancă de investiţii să primească un mandat de a continua formalităţile necesare.

“Tranzacţia a fost studiată de echipe interne. Dar s-a ajuns rapid la concluzia că nu poate fi făcut numic pentru că Deutsche Telekom este cu mult prea mare în raport cu Orange”, a declarat sursa. “Discuţiile s-au încheiat”.

Deutsche Telekom are o valoare de piaţă de 70 de miliarde de euro, faţă de 40 de miliarde în cazul Orange.

Contactaţi de Reuters, reprezentanţii Orange şi Deutsche Telekom au refuzat să comenteze.

Existenţa unui joint venture între cele două grupuri, care realizează achiziţii în comun, plus suprapunerea afacerilor din Polonia, Slovacia şi România au redus de asemenea atractivitatea unui asemenea acord, au declarat analişti ai Bernstein.

În România Orange este liderul pieţei de telefonie mobilă şi cea mai mare companie de telecom după numărul de clienţi, cifra de afaceri şi profitul net.

Grupul Telekom România, controlat de nemţii de la Deutsche Telekom în care un pachet minoritar este deţinut de statul român, este numărul unu pe telefonie fixă, numărul doi pe piaţa de servicii de televiziune şi internet fix şi al treilea jucător de pe telefonie mobilă.

Subsidiara francezilor a intrat pe piaţa de comunicaţii fixe din România printr-un acord care îi oferă acces la reţeaua fixă a Telekom. De asemenea, Telekom a primit acces la reţeaua mobilă 4G a Orange România.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO