Business Hi-Tech

Roboţii sunt în plină ascensiune, dar Suedia nu se teme. Are încredere că generosul său sistem de protecţie socială va apăra poporul de automatizare

Roboţii sunt în plină ascensiune, dar Suedia nu se...

Autor: Catalina Apostoiu

28.12.2017, 17:00 1228

Într-o lume profund preocupată de impactul automatizării asupra locurilor de muncă, Suedia este bine poziţionată să îmbrăţişeze tehnologia la costuri umane limitate, scrie The New York Times.

În mare parte a lumii, oamenii care depind de salarii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că vor rămâne fără un loc de muncă din cauza automatizării. Graţie generosului său sistem de protecţie socială, Suedia nu se teme de automatizare.

În ţările scandinave, unde sindicatele sunt puternice, susţinerea guvernului este puternică, iar  încrederea dintre angajatori şi angajaţi este solidă, roboţii reprezintă doar o cale de a spori eficienţa companiilor. Spre deosebire de SUA şi Marea Britanie, unde salariile au stagnat în pofida creşterii puternice a profiturilor companiilor, în aceste ţări profiturile companiilor s-au resimţit şi în buzunarele angajaţilor.

“În Suedia, locurile de muncă dispar, iar oamenii sunt pregătiţi mai apoi pentru slujbe noi. Nu protejăm locurile de muncă, dar protejăm muncitorii”, spune ministrul suedez al ocupării forţei de muncă şi integrării Ylva Johansson.

Spre deosebire de ceea ce cred americanii, în Suedia există posibilitatea ca, într-o eră a automatizării, inovaţia să fie susţinută prin menţinerea unor ample protecşii împotriva falimentului.

“O plasă solidă de siguranţă este benefică spiritului antreprenorial”, spune Carl Melin, de la Futurion, o instituţie de cercetare din Stockholm.

80% dintre suedezi au o părere pozitivă cu privire la roboţi şi inteligenţa artificială, potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană. Spre deosebire, un studiu al Pew Research Center relevă că 72% dintre americani sunt “îngrijoraţi în legătură cu un viitor în care oamenii sunt înlocuiţi de roboţi şi computere.

În SUA, unde majoritatea cetăţenilor depind de angajatori pentru asigurări de sănătate, pierderea unui loc de muncă poate reprezenta o catastrofă. În Suedia şi restul Scandinaviei, însă, guvernul oferă servicii de sănătate împreună cu educaţia gratuită. Beneficiile de şomaj sunt generoase, iar angajatorii finanţează ample programe de pregătire. Sindicatele în general consideră automatizarea drept un avantaj competitiv care sporeşte siguranţa locurilor de muncă.

Suedia, Danemarca şi Finlanda cheltuie peste 27% din producţia economică anuală pe servicii guvernamentale menite să-i ajute pe şomeri şi alte grupuri vulnerabile, potrivit datelor OCDE. Spre deosebire, SUA alocă sub 20% din economie pentru astfel de programe.

Astfel, suedezii sunt mai receptivi faţă de noile tehnologii.

Nimeni nu ştie cât de multe locuri de muncă sunt ameninţate de roboţi şi alte forme de automatizare.

Un studiu realizat în 2016 de Forumul Economic Mondial prognozează că roboţii şi inteligenţa artificială vor distruge 5,1 milioane de locuri de muncă până în 2020, în timp ce cercetători ai Universităţii Oxford se aşteaptă ca aproape jumătate din toate locurile de muncă din SUA să fie înlocuite de roboţi în următoarele două decenii.

Iar chiar dacă roboţii ar crea mai multe locuri de muncă decât elimină, un număr mare de oameni vor avea nevoie să urmeze noi cariere.

Suedia şi ţările sale vecine au reuşit să treacă cu bine astfel de perioade de tranziţie. Însă unii se tem că sistemul acestora ar putea avea problem din cauza impactului automatizării.

Pentru susţinerea plasei de siguranţe sociale este de asemenea nevoie ca publicul să plătească în continuare rate de taxe care se apropie de 60%. Pe măsură ce Suedia absoarbe un număr mare de imigranţi, această susţinere ar putea slăbi. Mulţi dintre aceştia s-ar putea dovedi dificil de angajat, iar dacă un număr mare vor ajunge să depindă de generozitatea guvernului s-ar putea înregistra probleme.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO