Business Hi-Tech

Românii au cheltuit de cinci ori mai mult pe smartphone-uri şi de două ori mai mult pe electrocasnice în S1 2016 faţă de acum 4 ani. Vânzările de produse electro-IT au depăşit un miliard de euro în primele şase luni ale anului

Românii au cheltuit de cinci ori mai mult pe...

Autor: Ioana Nita

17.08.2016, 00:06 339
Pieţele locale de telecomunicaţii şi de electrocasnice mari au crescut în prima jumătate a acestui an de aproape cinci ori, respectiv de două ori faţă de aceeaşi perioadă din 2012, valoarea vânzărilor ajungând la 357 milioane euro, respectiv la 227 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piaţă GfK. Avansul a fost susţinut în principal de livrările de smartphone-uri şi de aparatele electrocasnice de dimensiuni mari, în special aparate frigorifice.

Astfel, sectoarele de telecomunicaţii şi electrocasnice mari au continuat să fie să fie principalele motoare de creştere ale pieţei locale de bunuri de folosinţă îndelungată, acestea fiind şi vedetele anului trecut. 

Piaţa de telecomunicaţii, în care sunt incluse vânzările de telefoane mobile, atât cele de tip feature phone, cât şi smartphone-urile, precum şi diferite accesorii pentru gadgeturi, s-a situat la 81 mi­li­oane de euro în primul semestru din 2012, valoarea vânzărilor înregistrând de la an la an creşteri de două cifre. Astfel, în primele şase luni ale anului vânzările din sectorul telecom au totalizat 357 milioane de euro, cu 21% mai mult comparativ cu acelaşi interval din 2015. Din această sumă, 176 mi­li­oane de euro au fost înregistrate în al doilea trimestru.

„Vânzările de smartphone-uri – de departe cea mai mare categorie a pieţei – au continuat tendinţa ascendentă, cu o creştere de două cifre în T2 2016. Piaţa de telecom a crescut cu 19% comparativ cu T2 2016.  Telefoanele mobile şi phableturile au scăzut“, se arată în studiul Temax realizat de GfK.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO