Business Hi-Tech

Românii de la E-Boda ar putea ieşi cu o tabletă PC în acest an

Românii de la E-Boda ar putea ieşi cu o tabletă PC în acest an

Autor: Anca Arsene-Barbulescu

06.02.2011, 23:50 521

"Am câte o mostră de tabletă şi de cititor de cărţi electronicede aproape un an", spune Alexandru Drăgoiu (31 de ani), şeful şifondatorul Rosal Import Export, compania din spatele E-Boda dincare deţine jumătate, restul fiind participaţia lui HonoriusPrigoană. Probabil va lansa tableta PC spre finalul anului, intrândîn competiţie cu tableta Alldro a braşovenilor de la Visual Fan şiEvoTab, anunţată săptămâna trecută de Televoice, pe o piaţăestimată la cel puţin 10 milioane de euro.

În total, anul acesta se vor vinde în România între 15.000 şi20.000 de tablete, conform mai multor estimări din piaţă. La unpreţ mediu de 600 de euro, în condiţiile în care un iPad se apropiechiar de 1.000 de euro cu tot cu accesorii, iar o tabletăromânească variază între 150 şi 200 de euro, segmentul s-ar puteacifra chiar şi la 12 milioane de euro în 2011.

Tableta E-Boda ar fi putut ajunge mai devreme pe piaţă, dar omulde afaceri spune că a preferat să aştepte o confirmare ainteresului pieţei pentru astfel de produse sub marcăromânească.

Electronice made in Romania.Cine sunt romanii care concureaza cu Apple siAmazon

Experienţa l-a învăţat că a fi primul sau printre primii într-opiaţă nouă nu este în mod neapărat un lucru bun. Receptoarelepentru pentru televiziune digitală terestră (DVB-T) au fost uneşec, după spusele lui Drăgoiu, odată cu intrarea operatorilor decablu pe acest segment, iar din lotul de 1.000 de bucăţi importatdin China sub marca E-Boda, mai mult de jumătate sunt încă înpiaţă.

"România este o piaţă destul de particulară. Apar în lumeproduse care ajung chiar la maturitate, iar la noi nici măcar nusunt lansate", afirmă omul de afaceri. Asemenea tuturorelectronicelor E-Boda, tableta va fi produsă în China şi va fiadresată unei nişe încă neacoperite - consumatorul mediu, care nuvrea să plătească nici 150 de euro, dar nici 700 de euro sau chiarmai mult pentru o tabletă, ci mai degrabă un preţ cuprins între 300şi 400 de euro.

Extinderea gamei de produse este doar una dintre soluţiile luiDrăgoiu de a rotunji afacerile Rosal Import Export, care anultrecut au depăşit cu puţin trei milioane de euro şi ar urma să semajoreze cu 5% în 2011, până la 3,2 de mil. euro, conformestimărilor. O treime din venituri provin din vânzarea detelevizoare, 24 de procente sunt aduse de DVD playere, câte 11procente înseamnă MP3 playere şi alte produse de homeentertainment, alte 10% din încasări vin din vânzarea de ramefoto.

Anul trecut, românii au cumpărat 20.000 de DVD playere E-Boda,12.000 de televizoare şi 10.000 de rame foto, potrivit datelorcompaniei.

Cele mai profitabile sunt produsele pentru home entertainment şiaccesoriile care înseamnă în prezent 5% din cifra de afaceri,segmente pe care Drăgoiu are în plan să se concentreze tot mai multanul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO