Business Hi-Tech

Romanii s-au interesat pe Google de "faliment", "Boc" sau "dobanda"

11.01.2009, 18:09 39

Cele mai de interes subiecte ale anului 2008, precum falimentul, oamenii politici din noul guvern, dobanda sau depozitele bancare, si bineinteles criza financiara, au fost confirmate si de Google Trends, un instrument care masoara volumul cautarilor in Google ale unui cuvant.

Google Trends pune la dispozitie si volumul cautarilor pe regiuni. Astfel putem afla ce i-au interesat cel mai mult pe utilizatorii din Romania in anul 2008.
Cuvantul "criza" a fost cautat in Google anul trecut de un numar record de ori, aproximativ de cinci ori mai mult decat media cautarilor din anii trecuti. Google nu furnizeaza un numar absolut al cautarilor unui cuvant, ci un index calculat ca pondere a cautarilor unui cuvant in volumul total de cautari dintr-o anumita perioada de timp. Pentru ca un cuvant sa fie contorizat de Google Trends trebuie sa depaseasca un anumit prag al volumului de cautari. Cuvantul "criza" a inceput sa fie contorizat de Google din anul 2005, dar dupa jumatatea anului 2008, cautarile au inregistrat un boom.
La acelasi varf istoric au ajuns si cautarile cuvantului "faliment" si aproximativ in aceeasi perioada, lunile septembrie-octombrie din anul trecut.
Piata bancara din 2008 a fost marcata de o frana brusca in ritmul de creditare. Datele BNR din toamna indicau credite la un sfert din valoarea creditelor acordate in lunile precedente. Cautarile in Google ale cuvantului "credite" au fost la aproximativ jumatate fata de anul precedent.
Ca efect al majorarilor de dobanda si pe partea de economisire, romanii au inceput sa caute in Google cuvantul "depozite", mult mai mult decat il cautau de obicei. In luna octombrie indexul volumului de cautari de "depozite" este la nivel dublu.
Interesati atat de restrictionarea creditelor, cat si de atractivitatea depozitelor, romanii au cautat in a doua jumatate a anului 2008 foarte mult cuvintele "dobanda" si "dobanzi".
Oamenii politici nu au lipsit din cel mai utilizat motor de cautare din lume. Cuvinte precum "Boc", "Anastase" sau "Pogea" au fost anul trecut pentru prima oara cautate in Google intr-un volum semnificativ.
Cautarile acronimului "ZF" au urcat constant in 2008, iar in toamna, utilizatorii de online au cautat in Google acronimul "ZF" de doua ori mai des.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO