Business Hi-Tech

Romtelecom atacă piaţa business cu o soluţie de videoconferinţă

Romtelecom atacă piaţa business cu o soluţie de videoconferinţă

George Makowski, director executiv comercial, Segment Business, Romtelecom

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

07.03.2012, 00:05 1177

Romtelecom, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, a investit îm­preu­nă cu furnizorul de soluţii de videoconferinţă Polycom un milion de euro în lansarea unei reţele de săli de videoconferinţă în mai multe hoteluri din ţară, care sunt disponibile fără costuri pentru companii pentru o perioadă de câteva luni.

Romtelecom speră că în această perioadă firmele care vor testa soluţia vor alege ulterior fie să instaleze la sediile proprii o asemenea soluţie de videoconferinţă, fie vor alege să continue să utilizeze sălile din hoteluri, însă contra cost. Sălile, special configurate şi echipate, sunt disponibile în prezent în hoteluri din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Sibiu.

"Estimările noastre arată că, folosind Reţeaua demonstrativă de Colaborare Video, o companie poate economisi până la 30% din costuri atunci când sunt organizate evenimente care presupun călătorii în ţară, de exemplu. Cum avem la rândul nostru de administrat o afacere, înţelegem cât de important este să fii rapid, agil şi eficient. La acest lucru ne-am gândit când am dezvoltat această soluţie care nu implică niciun fel de investiţie din partea companiilor. Credem că viitorul tuturor comuni­caţiilor va fi video", a declarat George Makowski, director executiv comercial, Segment Business, Romtelecom.

El a adăugat că o asemenea soluţie de videoconferinţă este utilizată şi de Romtelecom pentru oamenii de vânzări. "Înainte foloseam soluţia tradiţională de deplasare la centru pentru o întâlnire de două ore. Cu soluţia de videoconferinţă am sporit productivitatea oamenilor şi am redus costurile operaţionale. CEO-ul Romtelecom a implementat acest sistem de comunicare în toate regiunile pentru a controla costurile."

Romtelecom estimează valoarea pieţei de servicii de videoconferinţă din România la 3 milioane de euro anual, cu o rată de creştere de 30% de la an la an. "După nişte calcule empirice despre zborurile interne şi salariile plătite oamenilor de afaceri pe perioada călătoriei, estimăm că se cheltuiesc posibil până la 70 de milioane de euro pentru călătorii de afaceri anual în România", a menţionat el.

Veniturile Romtelecom au scăzut anul trecut cu 8,6%, la 655,1 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 23%, la 119,1 milioane euro, compania raportând totodată creşteri de 12% ale numărului clienţilor serviciilor de internet şi televiziune.

Numărul clienţilor Romtelecom pe serviciile de telefonie fixă a scăzut cu 5%, de la 2,62 milioane la 2,49 milioane. Pe segmentul de internet broadband, baza de abonaţi a companiei a urcat cu 12,1% în 2011, de la 1,01 milioane la 1,13 milioane, iar serviciile de televiziune prin satelit, prin internet (IPTV) şi prin cablu digital aveau 1,18 milioane clienţi la finele anului trecut, cu 11,9% mai mulţi decât la sfârşitul lui 2010. Profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) a coborât în 2011 cu 23%, de la 154,7 mil. euro la 119,1 mil. euro.


George Makowski despre vânzările Romtelecom către firme:

  • Pachetul IT Manager, care include echipamente şi servicii IT, s-a vândut în peste 30.000 de unităţi în ultimii trei ani.

  • Romtelecom şi-a extins activităţile de tip BPO (externalizarea proceselor de business) în trei locaţii: Bucureşti, Bacău şi Braşov.

  • Împreună cu Cosmote, Romtelecom a câştigat mai uşor clienţi business, unul dintre cele mai mari contracte fiind cel cu BCR.

  • În Timiş, Romtelecom are peste 6.000 de clienţi companii, în special din segmentul HORECA, industria auto, comerţ şi servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO