Business Hi-Tech

Salariile softistilor ar putea scadea

Salariile softistilor ar putea scadea

Liviu Dragan, presedintele ANIS: Multe masuri anticriza se refera la sistemul de taxe si impozite si sunt tipuri de masuri care pot afecta serios activitatea firmelor ce activeaza in diverse industrii, nu numai in IT&C. In zona guvernamentala ar fi de asteptat masuri de restructurare a tuturor entitatilor guvernamentale, pentru a ne asigura ca suntem pregatiti a trece prin criza macar procedural.

05.02.2009, 20:03 55

Intentia Guvernului de a majora contributia la asigurarile sociale (CAS) cu 3,3% la 43,35%, desi nivelul acesteia ar fi trebuit sa scada, ar putea determina companiile IT sa scada salariile angajatilor, este de parere Liviu Dragan, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Software (ANIS).

"Se stie ca salariile din industria IT au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii ani, iar in Romania se inregistreaza una din cele mai mari diferente intre salariul mediu din IT si salariul mediu pe economie. Cresterea oricarei taxe pune in pericol multe proiecte aflate in desfasurare, precum si capacitatea unor firme de a plati salariile angajatilor".
In industria software locala lucreaza aproximativ 60.000 de oameni, iar salariul mediu net pentru un programator era anul trecut de 1.000 - 1.100 de euro, conform datelor ANIS. Salariul mediu net pe economie a crescut anul trecut cu aproape 23%, la 350 de euro, conform datelor de la Institutul National de Statistica.
Salariile din soft au explodat pe masura ce resursele umane au fost tot mai greu de gasit pe piata, pe fondul cresterii de cateva ori a numarului de angajati din industrie, de la aproximativ 13.000 in anul 2000. Bugetul de salarii reprezinta aproximativ 60-70% din bugetul unui producator de software. Dragan sustine ca pentru a-si pastra competitivitatea in piata internationala firmele din industria IT romaneasca sunt puse in situatia in care vor trebui sa scada salariile.
"Nu stim cati dintre specialistii romani in IT vor accepta acest lucru. Stim ca si in Romania au loc disponibilizari masive pe fondul crizei, dar pana acum nu au fost cazuri in industria IT. Speram sa nu ajungem in aceasta faza", a mai spus Dragan.
Cel mai puternic impact al situatiei de pe piata ar putea fi resimtit de programatorii care se angajeaza acum prima oara au estimat pentru ZF manageri din industria software. "In mod clar, nu exista acum companie de pe piata care sa nu fi inghetat salariile. Este destul de dificil sa fie reduse salariile personalului existent, dar bonsurile si primele sunt sacrificate in tot mai multe firme. In mod sigur vor scadea veniturile celor care vin acum sa se angajeze. Situatia se normalizeaza pe piata, practic: nu vom mai vedea salarii de 1.000 de euro pentru studenti".
Totusi, contextul economic dificil nu a blocat total piata. Astfel, pe site-urile celor mai mari site-uri de recrutare de pe piata locala apar in continuare anunturi de angajare pentru programatori, introduse chiar in ultimele zile. Oracle Romania, reprezentanta locala a producatorului american de software, are, spre exemplu, printre cele mai numeroase anunturi de joburi. Si companii ca IBM, Microsoft sau TotalSoft isi cauta in continuare oameni specializati in soft.
Reprezentantul ANIS, care ocupa si functia de director general al producatorului de aplicatii informatice pentru mediul de afaceri TotalSoft, considera ca bugetul intocmit recent de Guvern pentru anul in curs este unul facut in graba, care probabil va suferi numeroase rectificari pe parcursul lui 2009.
"Multe masuri anticriza se refera la sistemul de taxe si impozite si sunt tipuri de masuri care pot afecta serios activitatea firmelor ce activeaza in diverse industrii, nu numai in IT&C. In zona guvernamentala ar fi de asteptat masuri de restructurare a tuturor entitatilor guvernamentale, pentru a ne asigura ca suntem pregatiti a trece prin criza macar procedural", a precizat Dragan.
In momentul in care companii mari precum Petrom, Dacia sau Sidex isi restrang activitatea si TVA-ul colectat este mult mai mic, iar statul trebuie sa isi gaseasca alte metode de realiza venituri, dupa cum explica anterior Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de distributie IT&C din Romania.
Un alt reprezentant al sectorului de distributie - Sebastian Ghita, patronul grupului Asesoft - sustine ca aceasta masura va incuraja evaziunea fiscala.
"Ar fi trebuit asteptat cel putin sase luni de la scaderea veniturilor pana la adoptarea acestei masuri", a mai spus Dragan. El arata totusi optimisim moderat in ceea ce priveste posibilitatea si capacitatea Executivului de a genera proiecte importante in IT.
"Faptul ca 20% din buget se investeste in infrastructura este un lucru bun, deoarece infrastructura este un element critic in dezvoltarea ulterioara a tarii, iar inevitabil investitia in infrastructura va avea si o componenta IT", explica Dragan, adaugand: "Insa, folosirea la capacitate maxima a acestor bani depinde de organismele guvernamentale, dar si de companiile din industria IT."
 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO