Business Hi-Tech

Samsung Galaxy S4 a ajuns în România. Ce vânzări sunt estimate pentru 2013

Sorin Manea, şeful diviziei telecom din cadrul Samsung România şi Bulgaria, arată noul Galaxy S4

Sorin Manea, şeful diviziei telecom din cadrul Samsung România şi Bulgaria, arată noul Galaxy S4

Autor: Bogdan Alecu

17.04.2013, 21:05 3202

Samsung România a lansat pe piaţa locală noul Galaxy S4, smartphone-ul de top din gama producătorului sud-coreean, pentru care sunt estimate vânzări cu cel puţin 25-30% mai mari comparativ cu actualul Galaxy S3.

„Până la sfârşitul anului este foarte probabil să punctăm vânzări de peste 150.000 de unităţi. Avem comenzi la Orange şi alţi parteneri primite deja, dar nu putem vorbi acum în numele partenerilor. Sunt comenzi care se adresează partenerilor”, a spus Sorin Manea, şeful diviziei telecom din cadrul Samsung România şi Bulgaria.

În continuare S3 şi S4 se vor vine în paralel pe piaţă, sunt produse acum pe segmente diferite de piaţă. „Acum S4 va fi achiziţionat de <<early adopters>> când va fi disponibil, de la sfârşitul lunii. S3 şi S4 se vor vinde în paralel atât timp  cât va fi nevoie”, a spus Manea. De la 1 iunie 2012, când a fost lansat pe piaţa locală, până la sfârşitul anului trecut, smartphone-ul a înregistrat vânzări de peste 100.000 de unităţi. 

Pentru anul acesta oficialul Samsung estimează o dublare a vânzărilor de telefoane inteligente, în condiţiile în care 2013 este şi anul în care a fost lansată tehnologia LTE/4G de transfer de date de până la 100 Mbs pentru telefoane mobile.

„Acum piaţa de smartphone arată foarte bine în România, în acest an se vor vine peste 1,3 milioane de telefoane inteligente. În primul trimestru piaţa smartphone-urilor a înregistrat o creştere considerabilă, dar per total, cu telefoanele simple (feature phones) piaţa a scăzut raportat la perioada similară a anului trecut. În 2013 în total vânzările de telefoane faţă de 2012 vor avea o uşoară contracţie. Vorbim de o piaţă de trei-patru milioane de telefoane pe an”, a spus Sorin Manea.

Primul telefon compatibil cu reţele 4G lansat pe piaţa locală a fost iPhone 5, urmat de Nokia Lumia 920, Sony Xperia Z, HTC One şi LG Optimus G. Pe de altă parte, iPhone 5 nu a putut fi utilizat imediat cu reţele 4G - iar în prezent acest lucru este posibil doar în reţeaua Orange, şi doar în cazul clienţilor cu abonament care au anumite planuri tarifare.

Orange şi Vodafone au lansat comercial serviciile 4G, iar Cosmote va face acest pas la finele acestei luni.

Odată cu Galaxy S4 Samsung a lansat pe piaţa locală şi o gamă de accesorii dedicate precum S View Cover, (39 de euro) care permite accesarea funcţiilor telefonului fără deschiderea coverului. De asemenea, gama de accesorii va include un suport pentru încărcare wireless prin inducţie dar şi cântar special şi S Band pentru activităţi sportive.

„Acum avem multe accesorii noi pentru S4 precum S Health. Ne aşteptăm la vânzări foarte mari şi de accesorii deoarece piaţa cere şi este un produs care cere atenţie”, a spus Manea.

La Orange Samsung Galaxy S4 are un preţ de pornire de 249 de euro pentru abonamentul Panteră 51 pe o perioadă contractuală de 2 ani şi 299 de euro pentru Panteră 39, în timp ce fără abonament costă 599 de euro. Cu aceleaşi abonamente S3 costă 79, 129 respectiv 479 de euro preţ standard. Spre comparaţie, cel mai ieftin smartphone la Orange cu 4G este LG Optimus G, cu 189 de euro la abonamentul de 51 de euro, în timp ce Sony Xperia Z costă de la 259 de euro, HTC One de la 269 de euro iar Nokia Lumia 920 de la 249 de euro.

Din data de 16 aprilie, retailerul Germanos, deţinut de Cosmote - al treilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, înregistrează de asemenea precomenzi pentru Samsung Galaxy S4. La Germanos preţul fără conectare al Galaxy S4 este de 2.699 de lei (TVA inclus). Telefonul va fi disponibil şi în portofoliul Cosmote de la începutul lunii mai, când vor fi anunţate şi preţurile împreună cu planurile tarifare dedicate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO