Business Hi-Tech

SAP angajeaza specialisti in soft la un centru de cercetare

SAP angajeaza specialisti in soft la un centru de cercetare

Valentin Tomsa: Am reusit sa ne conservam profitul in ciuda scaderii veniturilor

15.12.2009, 23:10 116

Producatorul german de solutii pentru afaceri SAP, unul dintrecei mai mari producatori internationali de soft, va deschide inRomania, in prima jumatate a anului 2010, un centru de cercetare sidezvoltare, a declarat Valentin Tomsa directorul general alreprezentantei locale.

"Este vorba chiar de cercetare - dezvoltare, e o deciziestrategica pentru SAP. Nu e o investitie in resurse umane ieftine,ci chiar de cercetare-dezvoltare", a precizat pentru ZF ValentinTomsa. "Nu putem oferi mai multe detalii acum", a spus el,insistand insa ca producatorul german nu va deschide in Romania uncentru de servicii, care sa lucreze pentru clienti locali sauinternationali.

Deschiderea de centre de servicii care sa lucreze in mare partepentru clienti din afara Romaniei este un business care a luatamploare in ultimii ani, peste 5.000 de romani lucrand in asemeneaunitati ale unor companii precum HP, IBM sau Oracle.

In ceea ce priveste evolutia afacerilor SAP Romania, Tomsa spuneca furnizorul de soft si servicii va raporta o scadere aafacerilor, pe fondul reducerii numarului de licente vandute si alrestrangerii pietei.

Piata locala de software de gestionare a resurselorintreprinderii (ERP - Enterprise Resource Planning) va scadea inacest an cu 20%, la 97,9 milioane de euro, in conditiile in carefirmele mijlocii si mari si-au redus cheltuielile, iar proiectelepublice sunt amanate sau blocate, potrivit unui studiu al companieiPierre Audoin Consultants (PAC).

Firma de cercetare si analiza estimeaza pentru acest an cavanzarile de noi licente de solutii ERP se vor reduce in Romania cu25%, la 27 de milioane de euro, cu mult sub nivelul de 33 demilioane de euro atins in 2007. In acelasi timp, serviciile deimplementare si pregatire vor avea un declin de 20%, la sub 55 demilioane de euro.

"Ceea ce este dramatic este ca recesiunea a prins Romania intr-osituatie mai rea decat celelalte tari din regiune. Pe langainvestitiile zero din sistemul public si reducerea de bugete afirmelor private in Romania, companiile mici nu considera ca unsistem ERP este ceva obligatoriu si atunci renunta la el cu o mareusurinta", explica situatia Eugen Schwab-Chesaru, managing directorpentru Europa Centrala si de Est al firmei de cercetare si analizaPierre Audoin Consultants.

Totusi, SAP Romania sustine ca va inregistra profit. "Pentru2009, ne-am concentrat pe doua obiective, respectiv conservareaprofitului si mentinerea echipei, in conditiile scaderii intregiipiete a solutiilor pentru afaceri. In mod clar, ne-am atinsobiectivul privind conservarea profitului.

N-am pierdut niciun salariat, ba, mai mult, de la jumatateaanului am inceput sa facem angajari, ajungand la o medie de3-5/saptamana. Avem in prezent undeva intre 80 si 90 de angajati",a afirmat Valentin Tomsa.

El a aratat ca o parte din noii angajati sunt orientati pesegmentul de servicii din piata interna, iar cealalta parte pentruasigurarea de consultanta pe segmentul extern.

In 2009, SAP Romania a incheiat un contract cu un "client mare"din sectorul public si a extins o serie de alte proiecte dinsegmentul utilitatilor publice, cat si un proiect cu Petrom, a maispus Tomsa, fara a oferi alte detalii.

Segmentul public a generat, in 2009, 20-30% din veniturile SAPRomania, cu circa 10 puncte procentuale mai putin decat in2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO