Business Hi-Tech

SAP raporteaza venituri de aproape 9 mil. euro pe anul trecut

26.04.2005, 18:41 55

Filiala din Romania a companiei germane SAP, liderul mondial in productia de software pentru afaceri, a inregistrat o crestere de 72% a cifrei de afaceri anul trecut si tinteste un salt de inca 20% pentru acest an, a declarat pentru ZF Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania.

Anul trecut, compania a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 8,9 milioane de euro in Romania, luand in calcul valoarea raportata in 2003 (5,2 milioane de euro) si cresterea anuntata de oficialii companiei pentru 2004. "Cresterea de 72% a fost practic cel mai bun rezultat financiar dintre filialele din tarile Europei Centrale si de Est", a spus Tomsa.

El nu a dorit sa detalieze cresterea veniturilor si a profitului realizate in primul trimestru al acestui an. SAP Romania, filiala infiintata in 2002, are in plan extinderea catre sectorul public, adaugarea de noi parteneri pe piata autohtona, precum si cresterea numarului de clienti din zona companiilor mici si mijlocii.

SAP are in acest moment peste 130 de clienti pe piata locala, companii private, atat multinationalele care folosesc solutiile la nivel international, cat si companii romanesti, precum Vincon Vrancea, Codecs, Dedeman, Electrica, BCR, Sidex si altele. Lor li se adauga nume mari precum OMV, Holcim, Alcatel, Metro si altele.

La nivel mondial, SAP a obtinut venituri totale de 1,7 miliarde euro in primul trimestru, cu 11% mai mult fata de perioada similara a anului trecut. La o rata de schimb valutar constanta, veniturile ar fi crescut cu 13%. Profitul operational a crescut la randul sau cu 12%, pana la 374 milioane de euro.

Si profitul net, in valoare de 254 milioane de euro, a reprezentant o evolutie de 11% fata de primele trei luni din 2004.

Veniturile obtinute de SAP din vanzarea de licente software s-au ridicat la 434 milioane de euro in primele trei luni ale anului, ceea ce reprezinta o crestere cu 17% fata de trimestrul similar al anului 2004. Cota de piata a SAP pe piata internationala a ajuns la 58% la sfarsitul primului trimestru, comparativ cu 55% la sfarsitul anului trecut, conform oficialilor companiei.

In Statele Unite, veniturile SAP din vanzarea de licente au crescut cu 27%, ajungand la 131 milioane euro. La o rata de schimb valutar, cresterea ar fi fost de 35%, conform oficialilor companiei.

Firma germana a avut anul trecut incasari totale de 7,5 mld. euro, cu 7% mai mari decat anul anterior si un profit net de 1,3 mld. euro, in crestere cu 22%.

SAP are peste 27.000 de clienti-companii din 120 de tari si a asigurat instalarea a peste 91.000 de aplicatii software, atat pentru companii mici si mijlocii, cat si pentru organizatii globale. SAP are filiale in peste 50 de tari si este listata, printre altele, la bursa din Frankfurt si la cea din New York. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO