Business Hi-Tech

Scaderea cu numai 10% in trimestrul I este considerata o performanta de catre Orange

Scaderea cu numai 10% in trimestrul I este considerata o performanta de catre Orange
29.04.2010, 23:05 26

Veniturile Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila dinRomania, au scazut cu 10,2% in primul trimestru fata de aceeasiperioada a anului trecut, la 237 milioane de euro, in timp cenumarul clientilor companiei s-a majorat in acest interval cu 7%,la 10,809 milioane.

"Cresterea bazei de clienti cu abonamente, datorata actiunilorintense de fidelizare, si stabilizarea veniturilor sunt indicatoriicare au marcat performanta companiei in primul trimestru al anului,in ciuda sezonalitatii acestei perioade", a declarat ThierryMillet, directorul executiv al Orange. "Imbunatatirea evolutieiveniturilor observata de la luna la luna confirma perspectiva destabilizare economica din acest an", a adaugat el.

Orange Romania inregistrase in primele trei luni din 2009venituri de 264 milioane euro la o baza de 10,118 de milioane declienti. In T1 2009 compania anuntase o scadere a veniturilor de14%. Primul trimestru este in general unul mai slab pentrucompaniile de telefonie mobila, prin comparatie cu perioada definal de an (octombrie -decembrie).

Imbunatatirea semnificativa a ratei cu care au scazut veniturileOrange Romania, de la -24% in T4 2009 la -10% in T1 2010, esteconsiderata de grupul France Telecom, proprietarul operatorului,cea mai buna realizare obtinuta de grup pe pietele europene,excluzand Franta, Spania, Polonia si Marea Britanie. Reducerearitmului de scadere din Romania a imbunatatit cu patru puncteprocentuale evolutia veniturilor totale de pe aceste piete, de la-2,9% in trimestrul al patrulea din 2009 la o crestere de 1,2% inprimele trei luni din 2010. Venitul mediu anualizat pe utilizator(in cele 12 luni incheiate la sfarsitul perioadei analizate) si-acontinuat declinul, ajungand la 88 de euro in primul trimestru alacestui an, fata de 114 euro la finele perioadei corespunzatoaredin 2009, respectiv 92 euro la sfarsitul lunii decembrie a anului2009.

Venituriledin servicii telecom ale companiei au fost de 214 mil. euro, inscadere cu 11% fata de anul trecut, in timp ce incasarile generatede vanzarile de telefoane mobile, cartele sim si alte echipamenteau fost de 23 mil. euro, in scadere cu 4%, potrivit datelor dinraportul France Telecom. Singurul segment al veniturilor care nu ainregistrat o scadere a fost cel al serviciilor de date siinternet: Orange a incasat aproximativ 30 mil. euro si in T1 2010si in T1 2009.

"Ponderea veniturilor din serviciile de date a fost de 13,8% inveniturile din servicii raportate in primul trimestru, in cresterefata de 12,4% cat se inregistra anul trecut. Evolutia pozitiva aveniturilor din serviciile de date reflecta cresterea gradului deadoptie a serviciilor de internet mobil de mare viteza, accesibilpe mobil si pe PC pe tot teritoriul tarii. Pe langa acoperirea (…)retelei de date Orange, un alt factor care a contribuit esential laaceasta crestere a fost introducerea ofertelor cu smartphone-uri.Vanzarile de smartphone-uri in primul trimestru al acestui an s-audublat fata de perioada similara a anului precedent", potrivitOrange. Numarul clientilor broadband ai Orange Romania a crescut cu40% fata de primul trimestru al anului precedent, la 2,641milioane.

Fata de finele anului trecut, numarul de clienti ai OrangeRomania a scazut cu 2%, de la 10,995 milioane la 10,8 milioane. Sinumarul de utilizatori ai serviciilor de date EDGE si 3G cumodemuri speciale sau de pe telefonul mobil a scazut, fata definele anului trecut, cu 2%, de la 2,7 milioane la 2,64milioane.

Orange a publicat in premiera si numarul de clienti pentruserviciile integrate de telefonie fixa la pachet cu internet,denumite Home Pack - pentru clientii consumer si Office Pack -pentru cei business. De la lansarea serviciilor de voce fixa lapachet cu internet in noiembrie 2007, Orange Romania a acumulat obaza de 12.000 de utilizatori, potrivit datelor France Telecom.Serviciile de voce fixa si internet sunt furnizate prin reteauamobila si sunt accesibile printr-un echipament special. Principaliiconcurenti ai Orange pe piata locala sunt Vodafone Romania, divizialocala a grupului britanic Vodafone, si Cosmote Romania, subsidiaraa Cosmote, parte a grupului OTE-Deutsche Telekom, care controleazasi Romtelecom, Germanos si Zapp.

La nivel mondial, veniturile Orange au scazut in primultrimestru cu 2%, de la 11,18 mld. euro la 10,95 mld. euro, iarprofitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere siamortizare) a coborat cu 4,8%, de la 3,95 mld. euro la 3,76 mld.euro. Numarul clientilor grupului francez a scazut in primele treiluni la 183,287 milioane, de la 183,865 milioane la finele anuluitrecut, insa este in crestere comparativ cu nivelul de 176,132milioane raportat la finele primului trimestru din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO