Business Hi-Tech

Scăderea impozitelor pe salarii ar putea impulsiona creşterea numărului profesorilor de informatică

Scăderea impozitelor pe salarii ar putea impulsiona...

Autor: Departament Economic

23.04.2016, 10:43 681

„Scăderea impozitului cu 16% pentru profesorii de informatică i-ar putea face pe mai mulţi absolvenţi de informatică şi calculatoare să găsească atrăgătoare meseria de profesor, ceea ce implică mai mulţi candidaţi pentru poziţiile de profesor şi asistent. Noi, ca facultate, (dar similar şi în cazul celei de Automatică şi Calculatoare) am avea mai mulţi profesori, mai motivaţi şi prin urmare am putea să creştem (chiar să dublăm) numărul de studenţi şi de absolvenţi. Momentan, numărul profesorilor nu ne permite să creştem numărul de studenţi. Avem 36 de titulari la noi şi 1.600 de studenţi. Cu 80 de titulari am putea avea un număr dublu de studenţi“, a spus Lenuţa Alboaie, prodecan al Facultăţii de Informatică din cadrul Facultăţii de Informatică din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, instituţie care generează anual câte 300 de absolvenţi pe piaţa muncii.

În prezent, un tânăr absolvent de informatică are un salariu de 4 – 5 ori mai mare dacă se angajează la o firmă de IT decât dacă s-ar angaja în mediul universitar.

Salariile angajaţilor din industria IT au crescut cu un ritm foarte accelerat în ultimii ani. În luna februarie a acestui an, salariul mediu în sectorul serviciilor informatice a ajuns la valoarea de 5.148 de lei net pe lună, fiind de 2,6 ori mai mare decât salariul mediu la nivel naţional, potrivit datelor pentru luna februarie de la Instititul Naţional de Statistică.

Companiile IT au nevoie acută de programatori, dar piaţa este limitată în resurse (facultăţile IT generează circa 7.000 de absolvenţi pe an, dar nevoia din industrie este dublă) şi de aceea încearcă să atragă angajaţii de la firmele concurente pe pachete salariale mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO