Schimbări la vârful Telekom: noul guvern îşi pune propriii oameni în boardul companiei

17 feb 2017 Autor: Adrian Seceleanu

Noua putere politică a pus peste noapte patru oameni noi în CA-ul Telekom, înainte de şedinţa în care se va discuta planul OTE/Deutsche Telekom pentru România pentru următorii cinci ani. Printre noii membri: o juristă de la Transgaz şi cel care se ocupă de crearea Fondului Suveran.

Noua putere de la Palatul Victoria şi-a înlocuit, printr-o decizie fulger, întreaga echipă de reprezentanţi din Consiliul de Administraţie al Telekom România, cel mai mare grup de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţă, cu afaceri anuale de peste 1 miliard de euro, şi una dintre cele mai mari companii la care statul mai are participaţii, cu puţin timp înaintea unei şedinţe cheie în care echipa de management susţinută de grupurile Deutsche Telekom şi OTE trebuie să prezinte spre aprobare acţionarilor planul de business al grupului de operatori pentru perioada 2017-2021, au declarat pentru ZF mai multe surse din industrie.

Din noua „echipă” aleasă de noul ministru Augustin Jianu pentru a reprezenta interesele statului român în faţa unora dintre cei mai experimentaţi manageri din industria de comunicaţii din regiune, printre care se numără abilul Michael Tsamaz - CEO şi preşedinte al OTE din 2010, iese în evidenţă un singur nume, al lui Ciprian Boloş - mâna dreaptă a lui Alexandru Petrescu, actualul ministru al economiei şi fostul şef al Poştei Române.

El este şi cel care a început să se ocupe de organizarea fondului suveran - proiectul lui Liviu Dragnea, şeful PSD -, o entitate care va strânge acţiunile pe care le mai deţine statul la companii şi care ulterior ar trebui să reinvestească în economie banii obţinuţi din dividende sau din vânzarea acestora. Boloş a fost numit membru şi în CA-ul companiei de stat Transelectrica şi este director de strategie în cadrul companiei de stat Poşta Română.

Potrivit datelor ZF ceilalţi trei reprezentanţi selectaţi de stat sunt: Dragoş Cristian Vlad - un expert în IT de la Ministerul Fondurilor Europene, Raluca Ioana Purecel - cu experienţă de juristă la Primăria Capitalei şi compania de stat Transgaz din ianuarie 2016, şi Alin Marius Matei.

Echipa aleasă de noul ministru al comunicaţiilor Augustin Jianu pentru a reprezenta statul român în CA-ul Telekom România contrastează puternic cu cea trimisă în decembrie 2015 de fostul ministru Marius Bostan în şedinţele cu oamenii de la OTE şi DT, care era formată din Anca Georgescu, fost director de HR al grupului Telekom, Bogdan Voicu - fost director de achiziţii al grupului Telekom, şi Florin Furdui - country manager al Portland Trust - unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, cu experienţă şi în comunicaţii.

Bostan îi trimisese pe cei trei manageri în CA dar şi în mai multe comitete de supraveghere a operaţiunilor companiei pentru a încerca să întărească poziţia statului în controlul operaţiunilor, profitând de experienţa celor doi foşti membri din echipa Telekom, care cunoşteau culisele funcţionării grupului, cât şi de experienţa în real estate a celui de-al treilea, acesta fiind un subiect fierbinte pentru echipa managerială anterioară condusă de Nikolai Beckers.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2017

 
Cuvinte cheie:
companie
, oameni
, schimbari
, guvern
, consiliul de administratie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide