Business Hi-Tech

Se pregăteşte un nou bubble .com? Motorul de căutare rus Yandex într-un IPO cu valoare dublă faţă de Google

Se pregăteşte un nou bubble .com? Motorul de căutare rus Yandex într-un IPO cu valoare dublă faţă de Google

Autor: Adrian Voicu

23.05.2011, 22:13 1119

Yandex NV, proprietarul celui mai popular motor de căutare dinRusia, oferă acţiuni la un preţ dublu faţă de Google relativ lavenituri, conform Bloomberg.

Compania, care deţine o cotă de piaţă de aproape trei ori maimare decât cea a Google în Rusia, plănuieşte să vândă acţiuni la unpreţ echivalent cu cel puţin de 23 de ori valoarea veniturilor din2012, au declarat două persoane implicate în operaţiune. Spredeosebire de compania rusă, Google se tranzacţionează la un preţ de13 ori peste veniturile estimate pentru 2012.

Conform publicaţiei, compania care se ocupă de intermediereatranzacţiei au oprit programul de subscriere cu o săptămână maidevreme, din cauza cererii foarte mari venite din parteainvestitorilor. IPO-ul (oferta publică iniţială) care va avea locpe piaţa americană ar putea aduce companiei 1,26 miliarde dedolari, acesta putând fi cel mai mare IPO din acest an.

"Este puţin cam de speriat să plăteşti asemenea multipli, dardacă asta este valoarea considerată corectă de piaţă, atunci atâtvalorează", a declarat Dmitri Kriukov, fondator al companiei VernoCapital, care administrează fonduri de aproximativ 150 milioanedolari şi care s-a arătat interesată de acţiunile Yandex.

Operaţiunea vine la mai puţin de o săptămână după ce companiaLinkedin a obţinut 352,8 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO