Business Hi-Tech

Seedmoney a finantat primele proiecte online

Seedmoney a finantat primele proiecte online

Vlad Stan este unul din investitorii care au fondat Seedmoney

20.10.2008, 20:02 61

Seedmoney, fond de investitii romanesc in domeniul online, a anuntat ieri care sunt primele proiecte pe care le va finanta in perioada urmatoare, respectiv www.2parale.ro, www.captaingo.com, www.strada32.com, www. zazazoo.ro.

"www.2parale.ro este un serviciu de marketing afiliat, care permite magazinelor online sa ofere comisioane marketerilor online care le promoveaza produsele. Serviciul a fost fondat anul acesta", a declarat pentru Ziarul Financiar Radu Spineanu, antreprenor online din Oradea, proprietarul serviciului.
Al doilea proiect selectionat, captaingo.com, este "un serviciu de rezervare online in domeniul turismului autohton. A fost fondat in 2007 si are inscrise pana in prezent 470 de hoteluri si pensiuni", spune Vladimir Oane, unul dintre initiatorii serviciului.
Mirela Ciucur, detinatoarea strada32.com, a declarat pentru ZF ca spera ca acest serviciu adresat romanilor din diaspora sa atinga pana la sfarsitul anului viitor 100.000 de utilizatori inregistrati.
Al patrulea proiect ales pentru finantare, Zazazoo.ro, creat de Catalina Rusu si Octav Druta, este o retea sociala dedicata femeilor si isi propune ca, pe baza finantarii obtinute de la Seedmoney, sa lanseze o noua versiune.
Fondul are un capital de pornire de 500.000 de euro si ofera finantari de 10.000 - 50.000 de euro pentru fiecare companie noua (start-up) care solicita acest lucru, in schimbul unui pachet de pana la 20% din actiuni. Reprezentantii fondului nu au precizat care a fost valoarea investitiilor in cele patru proiecte.
Fondul de investitii a fost lansat de catre Vlad Stan, antreprenor online, Victor Anastasiu si Pablo Rodriguez Gonzales, antreprenori imobiliari. Vlad Stan a fondat, de asemenea, grupul Vodanet. Actionarul majoritar al Vodanet este fondul de investitii Broadhurst, care controleaza compania locala prin intermediul fondului american New Century Holding (NCH). Anul acesta, Vlad Stan a fondat Navidoo, agentie specializata in comunicare interactiva si internet. Ceilalti doi actionari ai Seedmoney vin din sectorul imobiliar, respectiv Pablo Rodrigues Gonzales a investit in Romania, incepand din 2006, aproximativ 50 de milioane de euro in cladiri si terenuri si, conform declaratiilor lui Stan, detine, printre alte imobile, Floreasca Business Center 1 si 2, precum si cladirea UTI. Victor Anastasiu este partener cu Pablo Rodriguez Gonzalez in firma Pav Administrare Imobiliara. Vlad Stan a precizat ca suma de jumatate de milion de euro este alocata pentru anul 2008, pe parcursul caruia Seedmoney doreste sa investeasca in zece proiecte.
"Internetul in Romania este aproape corporatist, bazat mai ales pe proiecte tip copy-paste dupa modele de succes internationale. Cred ca viitorul va fi al antreprenorilor", afirma Vlad Stan.
In privinta ratei de succes, el considera ca, teoretic, din zece proiecte finantate, cel putin unul se impune pe piata. Insa, datorita experientei in domeniul online, spera ca aceasta proportie sa se modifice.
Seedmoney nu se va implica in managementul proiectului, sustine Stan. "Pe noi ne intereseaza proiecte care sa rezolve o problema a oamenilor. Daca proiectul face acest lucru, mai tarziu va veni si monetizarea. Vom finanta si proiecte ale unor tineri de 17 ani daca ne conving", spune el, adaugand ca si-a propus ca recuperarea investitiilor sa aiba loc intr-un interval de trei-cinci ani. "Am luat in calcul faptul ca majoritatea proiectelor esueaza dupa primul an", a precizat Stan.
Seedmoney ofera, de asemenea, sprijin pentru urmatoarele runde de finantare si pentru derularea afacerii.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO