Business Hi-Tech

Şeful OTE spune că grupul Cosmote va rămâne separat de divizia de telefonie fixă

Şeful OTE spune că grupul Cosmote va rămâne separat de divizia de telefonie fixă

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

12.09.2010, 23:40 40

Grupul elen OTE, care deţine în România controlul celui mai mareoperator de telefonie fixă - Romtelecom - şi numărul trei de pepiaţa de telefonie mobilă - Cosmote, va traversa în perioadaurmătoare o serie de "schimbări fundamentale" însă acestea nu vorpresupune o fuziune între companiile de telefonie mobilă şi cele detelefonie fixă.

"Grupul OTE traversează o perioadă dificilă care impunerealizarea unor schimbări fundamentale pentru a nu afectaperspectivele pe termen lung ale companiei", a declarat a declaratPanagis Vourloumis, CEO şi preşedinte al OTE, potrivit publicaţieielene de business Naftemporiki.

Şeful grupului OTE a negat şi informaţiile care apăruseră înpresa greacă la începutul acestui an, potrivit cărora grupulurmăreşte să-şi unifice divizia de telefonie mobilă (Cosmote) cucea de telefonie fixă.

O eventuală decizie a OTE de integrare a Cosmote cu divizia detelefonie fixă ar fi reprezentat un subiect de maxim interes şipentru România, unde Romtelecom şi Cosmote au împreună peste 10.000de angajaţi şi afaceri de peste un miliard de euro anual.

Cosmote derulează, pe de altă parte, un proces de integrare acompaniilor Germanos şi Zapp, care sunt coordonate de echipa demanagement a Cosmote. Romtelecom şi Cosmote şi-au întărit înultimii ani relaţiile şi au lansat deja împreună câteva produsecomune pentru clienţii business şi rezidenţiali. Romtelecom şiCosmote acţionează totuşi independent pe piaţă şi fiecare arepropria structură de management.

Legăturile mai strânse dintre cei doi operatori vin şi ca urmarea intrării în acţionariatul OTE a gigantului german DeutescheTelekom.

Raportările Romtelecom şi Cosmote merg şi către Bonn, iarmangerii din România îşi discută obiectivele şi strategiile şi cuDeutsche Telekom. De altfel, implicarea "tot mai puternică" aDeutsche Telekom în operaţiunile OTE în România a fost remarcată încel mai recent raport anual al France Telecom, care deţine cea maimare companie de comunicaţii din România (Orange). Rene Obermann,CEO al Deutsche Telekom, a fost în România în septembrie 2008,împreună cu Panagis Vourloumis, ocazie cu care s-a întâlnit cupreşedintele şi cu premierul României.

De altfel, potrivit articolului din Naftemporiki, PanagisVourloumis a declarat că Deutsche Telekom ar vrea să preiacontrolul "complet" al OTE, însă statul grec nu este de acord sămai vândă acţiuni din cauza preţului mic care ar fi obţinut."Deutsche Telekom ar vrea ca guvernul grec să îi permită să cumpereacţiuni de pe bursă", a spus Vourloumis. Grupul german deţine înprezent 30% din OTE, în timp ce statul grec are 20% dintitluri.
Declaraţiile lui Vourloumis privind intenţia grupului german vindupă ce, potrivit presei elene, între Deutsche Telekom şi guvernulelen au existat disensiuni în ceea ce priveşte componenţa echipeide management a OTE.

Romtelecom

  • Grupul OTE deţine 54,01% din acţiunile companiei, diferenţafiind în proprietatea statului român
  • Romtelecom a avut în 2009 venituri de 807,7 mil. euro şi 10.017angajaţi, excluzând operaţiunile companiei de cablu pe care ocontrolează, NextGen Communications
  • Romtelecom este numărul unu pe telefonie fixă (2,7 milioaneclienţi), numărul doi pe internet fix (aproximativ 800.000 declienţi în iunie 2010) şi numărul trei pe servicii TV (934.000 declienţi)
  • Romtelecom este condusă din 2007 de Yorgos Ioannidis (foto), 60de ani.

Cosmote

  • Acţionarii operatorului sunt grupul Cosmote (70%) şi Romtelecom(30%)
  • Compania a avut în 2009 venituri de 423,3 mil. euro şi peste1.000 de angajaţi. Cosmote controlează însă şi retailerul Germanos(afaceri de 130 mil. euro în 2008) şi operatorul Telemobil (37 mil.euro în 2009)
  • Cosmote este numărul trei pe telefonie mobilă (peste 7 milioanede clienţi), după Orange şi Vodafone
  • Cosmote România este condus din ianuarie 2008 de StefanosTheocharopoulos (foto), 42 de ani. El a fost numit în funcţie dupăce conducerea grupului Cosmote a fost preluată de MichaelTsamaz

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO