Business Hi-Tech

Seful RCS&RDS: Am investit 1 miliard de dolari in trei ani. Cum comentati?

Seful RCS&RDS: Am investit 1 miliard de dolari in trei ani
08.03.2010, 23:04 336

RCS&RDS, compania de telecom fondata in anii '90 de ZoltanTeszari - un tanar antreprenor din Oradea -, a ajuns una dintrecele mai mari companii de telecom din Europa Centrala si deEst.

"Avem peste 8 milioane de abonamente pentru internet, telefoniesi TV", spune, intr-un interviu exclusiv pentru ZF, AlexandruOprea, directorul general al RCS&RDS, care de 13 ani conduce zide zi compania, fiind astfel unul dintre cei mai longeviviexecutivi de pe piata locala.

Cele mai mari piete ale RCS sunt Romania si Ungaria, insacompania ofera servicii si in Slovacia, Cehia, Croatia, Serbia siSpania.

Cresterea bazei de clienti, spune Oprea, s-a bazat si pe unnivel al investitiilor comparabil cu cel al gigantilor Orange,Vodafone si Deutsche Telekom/OTE, chiar daca operatorul cu sediulcentral in Romania a avut in cel mai bun an al sau, 2008, venituride 726 mil. $, mai mici decat rivalii sai internationali.

"In ultimii trei ani - din 2007 pana in 2009 - am investit pesteun miliard de dolari in dezvoltare, investitii destinate in specialdezvoltarii de infrastructura", a declarat pentru ZF AlexandruOprea.

Anul trecut, RCS&RDS a investit 280 mil. $, iar in 2008 -447 mil. $. Unul dintre rezultatele investitiilor este faptul caRCS&RDS ofera in prezent cele mai ridicate viteze de acces lanet de pe piata locala, de 100 Mbps, de trei ori mai mari decat alerivalilor.

In 2009, compania a avut venituri de 710 mil. $ si un profitoperational de aproape 40% din incasari (273 mil. $), datefinanciare care arata, in opinia sefului RCS&RDS, ca operatorulisi vinde serviciile la un pret "corect", iar datoriile de 672 mil.$ se afla intr-o limita obisnuita pentru industria telecom, carenecesita investitii ridicate. Strategia tarifara a RCS&RDS,care ofera - spre exemplu, telefonia fixa si mobila fara unabonament lunar pentru clientii de cablu TV, este adeseacaracterizata drept "nesustenabila" economic de rivalii dintelecom.

Insa Oprea spune ca dupa ce a realizat investitii masive inultimii ani, compania are in fata cheltuieli de capital mai redusesi este bine pozitionata pentru a creste in continuare, chiar dacarivali ca Romtelecom si UPC anunta investitii de 150, respectiv 30mil. euro, in buna parte in fibra optica. "Nu serviciile telecomsunt cele care se taie atunci cand o familie isi ajusteazabugetul", spune Oprea, care adauga ca nu este ingrijorat devolatilitatea economiilor din regiune. "De cand a fost firmainfiintata, traim in acelasi tip de economii: piete emergente,instabile din multe puncte de vedere. Cu toate acestea noi am avutun profil agresiv de crestere, o crestere constanta."

Compania face aceste comentarii in contextul in care a amanatluna trecuta o emisiune de obligatiuni de 200 mil. $ pe pieteleexterne, demers pe care l-ar putea relua in perioada urmatoare.RCS&RDS a avut o reactie "foarte buna" de la investitori, dar aluat decizia de a amana imprumutul pentru ca, pe de o parte,compania nu ar avea nevoie urgenta de bani, iar pe de alta partepiata se blocase pe fondul stirilor despre datoriile Greciei,explica seful RCS&RDS.

Teszari detine 43,6% din RCS&RDS

Zoltan Teszari, 39 de ani, un antreprenor din Oradea a caruiprima afacere a fost o toneta de inghetata, este fondatorulRCS&RDS. El detine direct si prin alte companii 43,6% dinRCS&RDS, potrivit datelor furnizate ZF de companie. Un om deafaceri discret, Teszari evita aparitiile publice si refuza saacorde interviuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO