Business Hi-Tech

Senatorii americani votează o lege care va permite taxarea vânzărilor pe internet

Senatorii americani votează o lege care va permite...

Autor: Ştefan Stan

23.04.2013, 12:27 1520

Senatul a eliminat un obstacol legislativ luni, când 74 de senatori au votat pentru a avansa proiectul de lege, care ar împuternici statele americane să colecteze taxe din vânzările online, după ce senatorii au obţinut suport oficial din partea preşedintelui Barack Obama, scrie Reuters.

“Avem magazine peste tot în America, pe străzi şi în Mall-uri, care colectează taxe pentru lucrurile pe care le vând, fiind în competiţie cu vânzătorii pe internet, care nu aplică taxe”, susţine Richard Durbin, un senator Democrat.

Retaileri precum Wal-Mart, Amazon sau Best Buy, susţin măsura propusă de senatori, în speranţa  de a simplifica situaţia de taxare din Statele Unite. Comercianţii online, precum eBay sau Overstock.com, sunt împotrivă, momentan aceştia fiind avantajaţi de sistemul actual de taxare.

Jay Carney , un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că legea va “echilibra piaţa pentru retailerii mai mici, care sunt surclasaţi în fiecare zi de companii online din afara statului”.

Amazon, cu reţeaua extensivă de centre de distribuţie, deja colectează taxe în nouă state, şi are întelegeri cu şapte alte state pentru a începe taxarea anul viitor. Compania a susţinut activ legea propusă de senatori. 

John Donahoe, CEO eBay, a lansat o campanie majoră săptămâna aceasta, pledânt alături de milioane de utilizatori ai site-ului împotriva legii. 

De asemenea, şi Securities Industry and Financial Markets Association (SIFMA), o asociaţie care reprezintă bănci majore de investiţii, precum Goldman Sachs, dar şi companii precum E TRADE Financial Corp, se opune legii de taxare a vânzărilor online. SIFMA susţine că legea ar putea duce la o taxă pe tranzacţii financiare la nivel statal, şi la o creştere neaşteptată a costurilor pentru consumatori.

11 ţări ale Uniunii Europene îmbrăţisează ideea unei taxe la nivel federal pe tranzacţii în acţiuni, obligaţiuni sau derivate. Administraţia Obama se opune totuşi unei asemenea taxe pentru Statele Unite.

Sub incidenţa legii curente, statele pot colecta taxe numai de la comercianţii online care deţin şi magazine fizice, în interiorul graniţelor statului.

Dacă legislaţia pentru o taxă la nivel federal ar fi adoptată, autoritatea S.U.A s-ar extinde peste vânzările online din afara graniţelor fizice ale statelor. Legea ar scuti totuşi de taxe comercianţii cu venituri din vânzările online în afara statului în valoare de 1 milion de dolari, sau mai puţin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO