Business Hi-Tech

Cine este Silviu Hotăran: managerul care a construit de la zero, începând cu 1996, afacerile Microsoft în România şi cel care a dus munca de lămurire pentru semnarea primului contract între stat şi gigantul american

Cine este Silviu Hotăran: managerul care a construit de...
21.11.2016, 16:17 4001

Fostul director general al Microsoft România Silviu Hotăran, care a fost audiat luni la Direcţia Naţională Anticorupţie şi plasat sub control judiciar în dosarul legat de contractele prin care statul român a achiziţionat licenţe de utilizare a produselor dezvoltate de compania americană, este unul dintre oamenii cheie pentru afacerile derulate în România de gigantul american.

Silviu Hotăran este primul român angajat de gigantul Microsoft în România în anul 1996 odată cu deschiderea biroului local al corporaţiei americane şi practic omul care a construit de la zero businessul local al firmei.

Pornind de la un birou cu câţiva oameni situat în clădirea de birouri World Trade Center din Piaţa Presei Libere din Bucureşti, într-o perioadă în care rata de piraterie software din România era una dintre cele mai mari la nivel global, Hotăran a demarat activitatea de dezvoltare a businessului pe plan local al companiei.


Unul din cei mai longevivi directori ai Microsoft, Silviu Hotăran, a fost pus sub învinuire de DNA

Doi foşti directori Microsoft România şi Claudiu Florică, control judiciar în dosarul "Microsoft"

Fostul ministru al Educaţiei, Alexandru Athanasiu, audiat la DNA în dosarul "Microsoft"


Hotăran, care lucrase până în 1991 la Institutul de Cercetări pentru Tehnica de Calcul  (ITC), avea deja - atunci când a primit telefonul de la Microsoft cu propunerea de a adeveni şeful viitoarei companii - o experienţă de câţiva ani de manager, în fruntea subsidiarei locale a companiei franceze de software Ciel. La acea dată Ciel era unul dintre numele cele mai cunoscute de pe piaţa locală de IT încă în formare din România.

Pirateria software a fost una dintre temele centrale abordate de Silviu Hotăran în primul său mandat de şef al Microsoft România (1996-2004), utilizarea neautorizată a aplicaţiilor Microsoft în sectorul public fiind o temă abordată adesea în intervenţiile publice ale managerului în acea perioadă.

A fost nevoie de aproape 8 ani de zile pentru ca activitatea dusă de echipa Microsoft România să dea rezultate şi să se ajungă în situaţia ca statul român să achiziţioneze legal licenţe pentru funcţionarii săi. În anul 2003 Microsoft semna cu Guvernul un parteneriat strategic iar în anul 2004 era semnat primul contract între cele două părţi, prin care era reglementată utilizarea produselor Microsoft. Contractul semnat în 2004, când Hotăran fusese deja promovat şef al Microsoft pentru regiune, este unul dintre cele anchetate de DNA.

Hotăran a revenit ca şef al Microsoft România în anul 2007, poziţie pe care a părăsit-o un an mai târziu. Anul 2008 este unul în care subiectul unui nou contract între stat şi Microsoft era în plină discuţie, mai multe acte normative legate de această temă fiind emise de cabinetul condus la acea vreme de Călin Popescu Tăriceanu.

După ce a plecat de la Microsoft, Hotăran şi-a înfiinţat propria companie de consultanţă în management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO