Business Hi-Tech

Singurul operator de telecom din România la care cartelele prepay se cumpără deja doar cu buletinul

Singurul operator de telecom din România la care...

Autor: Adrian Seceleanu

11.01.2015, 14:10 23988

Un singur operator de servicii de telecomunicaţii mobile din România respectă deja o parte dintre prevederile aşa-numitului pachet de legi “Big Brother” privind identificarea şi reţinerea datelor privind traficul generat de utilizatorii de servicii de comunicaţii electronice, înainte ca aceste legi să fie adoptate, solicitând informaţii privind identitatea persoanelor care achiziţionează cartele preplătite de telefonie mobilă.

Spre deosebire de Orange, Telekom şi Vodafone care comercializează cartelele preplătite fără a cere niciun fel de date de identificare prin zeci de mii de puncte de vânzare proprii şi ale partenerilor, compania de cablu RCS&RDS, fondată şi controlată de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea, vinde cartelele doar prin reţeaua proprie de casierii / magazine şi nu înainte de a-i identifica pe solicitanţi. Mai exact persoanele care se prezintă într-o casierie RCS&RDS pentru a achiziţiona o cartelă preplătite trebuie să completeze un formular în care să completeze datele personale de identificare din cartea de identitate / buletin, pe care trebuie să îl semneze şi dateze, iar funcţionarul de la ghişeu solicită şi actul de identitate căruia îi face o copie care este păstrată de compania de cablu.

Aceste proceduri instituite din proprie iniţiativă de RCS&RDS nu au echivalent pe piaţa locală de telefonie mobilă, cartelele preplătite ale Orange, Telekom şi Vodafone putând fi achiziţionate la fel ca un ziar sau o pâine, fără a prezenta niciun fel de informaţie privind identitatea.

15,2 milioane de cartele preplătite în România în iunie 2014

La jumătatea anului trecut, potrivit datelor comunicate de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în România erau 15,2 milioane de cartele preplătite de telefonie mobilă în perioada de valabilitate, dintre care însă doar 12,9 milioane fuseseră efectiv folosite.

Numărul de utilizatori de servicii de cartele preplătite din România a scăzut constant în ultimii ani în condiţiile în care clienţii încep să migreze spre contractele de abonament.

Cel mai mare număr de cartele preplătite de pe piaţa din România se află în portofoliul Orange, Telekom şi Vodafone, conform datelor raportate de operatori şi de informaţiile existente pe piaţă.

La sfârşitul lunii septembrie 2014, spre exemplu, Vodafone a raportat 4,574 milioane de utilizatori de cartele preplătite, în timp ce Telekom Mobile a raportat 4,311 milioane. Cea mai mare parte a diferenţei până la concurenţa numărului total de utilizatori de cartele preplătite se află în portofoliul Orange, liderul pieţei locale de telefonie mobilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO