Business Hi-Tech

Site-ul cu conţinut video ilegal vplay.ro, blocat de RCS&RDS? Compania dă vina pe "internetul global"

Autor: Adrian Secelanu

11.07.2012, 14:53 22632

Conflict deschis între RCS&RDS - cel mai mare furnizor de servicii de internet fix din România şi vplay.ro, un site cu conţinut video ilegal cu proprietari necunoscuţi, dar care se află pe locul opt în topul celor mai accesate site-uri web din România, imediat după cele ale giganţilor Facebook sau Google, conform datelor alexa.com.

Motivul conflictului: RCS&RDS ar fi blocat intenţionat accesul clienţilor săi la vplay.ro, iar în acest context site-ul le-a cerut "clienţilor săi" să ia cu asalt call-center-ul RCS&RDS pentru a cere explicaţii. După anunţul de pe homepage-ul vplay.ro, clienţii au sunat cel mai probabil şi în call-center dar au început să posteze mesaje şi pe pagina de Facebook a RCS&RDS, ameninţând că se mută la alţi furnizori precum Romtelecom sau UPC dacă accesul la site nu va fi "deblocat". În replică, RCS&RDS a precizat pe pagina sa de Facebook că dificultăţile de accesare a vplay.ro nu ar fi generate de intenţia companiei de a bloca accesul la un site cu conţinut ilegal pentru care nu se plătesc drepturi de difuzare ci de probleme pe care le-ar avea site-ul cu accesul la "Internetul global".
Filmul evenimentelor

Vplay.ro, un site care oferă gratuit acces la conţinut video ilegal - şi care se află pe locul opt în topul celor mai vizitate site-uri din România, publică pe home page un anunţ potrivit căruia utilizatorii care au net de la RCS&RDS nu vor putea accesa în condiţii optime pagina web ca urmare a unor probleme tehnice ale companiei telecom. Site-ul îşi instigă "clienţii" să sune la call-centerul RCS&RDS pentru a cere explicaţii. Iată textul anunţului, care este publicat şi acum pe site-ul vplay.ro.

"Dragi clienţi RDS-RCS, după cum aţi observat Vplay.ro nu funcţionează prea bine pentru dumneavoastră. Acum câteva săptămâni am primit un mail oficial de la RDS-RCS, informându-ne că va fi suspendată conexiunea către noi din cauza unor probleme tehnice. În scopul de a afla care este motivul şi de ce numai site-ul nostru suferă de aceste probleme, vă rugăm să ne ajutaţi sunând la suportul tehnic RDS-RCS şi să întrebaţi. Aici găsiţi numerele de telefon RDS-RCS, la care puteţi apela: 031.400.4401 (Bucureşti)03xx.400.401 (Alte Judeţe)".


Nu se ştie dacă şi câţi clienţi au sunat la call-center-ele RCS&RDS pentru a cere explicaţii, însă compania a reacţionat la situaţie, deocamdată doar prin contul oficial deschis pe reţeaua de socializare Facebook. Potrivit mesajului postat de reprezentanţii RCS&RDS pe Facebook problemele de accesare a vplay.ro nu sunt imputabile operatorului.

"Stimati abonati la Digi Net, RCS & RDS vă informează că nu a restricţionat accesul la site-ul www.vplay.ro, acesta este accesibil prin internet ca orice alt site de pe internet. Utilizatorii noştri pot descărca informaţie în mod liber de pe ... orice site din Internetul global. RCS & RDS are deschise conexiuni la Internetul global suficient de mari pentru a prelua traficul utilizatorilor săi. Utilizatorii pot testa funcţionalitatea internetului, descărcând informaţie de pe alte site-uri cu conţinut video şi foto. În cazul semnalat de dvs., ar putea fi vorba de o problemă la accesul acestui site în Internetul global".

Clienţii RCS&RDS au postat însă comentarii negative la anunţul companiei pe Facebook, acuzând compania de "cenzură" şi ameninţând firma cu reclamaţii la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor chiar dacă în discuţie este accesul la un site cu conţinut ilegal, pentru care proprietarii site-ului nu plătesc drepturi de difuzare.

Datele Alexa.com privind traficul de pe site-ul Vplay.ro arată o scădere a numărului de pagini vizualizate pe Vplay.ro: de 6% în ultima săptămână şi de 13,6% în ultima lună. În ce priveşte procentul din utilizatorii de net la nivel global care au accesat vplay.ro acesta a scăzut cu 0,6% în ultima săptămână şi a crescut cu 2% în ultima lună.

Totuşi, nu este clar cât de exacte sunt datele Alexa.com privind traficul de pe aceste site-uri. Topul Alexa este bazat pe date colectate de la utilizatorii care îşi instalează pe computer o aplicaţie a companiei, precum şi din alte surse neprecizate. Clasamentul este bazat pe media valorilor privind afişările şi numărul de clienţi unici pe o perioadă de trei luni, care nu sunt publicate de site.

Având conţinut oferit ilegal şi proprietari necunoscuţi, vplay.ro nu este înscris în sisteme de monitorizare a audienţei online precum SATI.

Luând în calcul datele SATI şi faptul că, potrivit Alexa.com, vplay.ro este în top înaintea celui mai vizitat site inclus în sistemul SATI, se poate estima că site-ul de conţinut video ilegal are putea avea peste trei sute de mii de clienţi unici pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO