Business Hi-Tech

Site-ul Softpedia.com lucreaza cu o marja de profit de aproape 50%, la afaceri de 1,5 mil. euro

Site-ul Softpedia.com lucreaza cu o marja de profit de aproape 50%, la afaceri de 1,5 mil. euro

Click pentru imaginea marita

22.08.2007, 18:45 921

Cele mai mari companii online de pe piata locala, din sectorul de publishing si servicii, si-au majorat in general veniturile si castigurile, cea mai spectaculoasa evolutie fiind inregistrata de biblioteca online de soft gratuit softpedia.com - conform datelor disponibile pe pagina web a Ministerului Economiei si Finantelor.
Compania Softnews Net, care a lansat in anul 2001 site-ul softpedia.com, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste doua ori mai mari decat in 2005, mentinandu-si si marja profitului net la aproximativ 50%.
Profitul companiei a ajuns anul trecut la 0,72 milioane de euro fata de 0,35 milioane de euro cu un an in urma, in timp ce afacerile companiei au crescut de 2,5 ori, la 1,5 milioane de euro. Compania ofera gratuit spre descarcare pe site peste 300.000 de aplicatii software, veniturile fiind realizate din publicitatea online. Softnews Net este detinuta de doi tineri, Catalin Garmacea si Bogdan Gheorghe, care au lansat site-ul in urma cu sase ani, dupa ce au terminat facultatea. Cei doi au declarat anterior ca au primit oferte de preluare, dar ca au refuzat sa vanda.
Daca site-ul softpedia.com ar fi evaluat utilizandu-se un multiplu de profit de 32, ca in cazul tranzactiilor prin care au fost achizitionate participatii la companiile locale eJobs si Neogen, valoarea companiei ar putea fi de aproape 23 de milioane de euro. Reprezentantii mai multor jucatori din piata sunt insa de parere ca o evaluare a Softpedia.com dupa modelul ejobs si Neogen ar fi eronata.
"eJobs si Neogen sunt primii doi jucatori de pe piata de recrutare online, au o baza certa de utilizatori, incaseaza venituri constant etc. Un risc pentru Softpedia este dependenta de motorul de cautare Google, pentru ca o modificare in algoritmul de cautare poate diminua numarul de vizitatori indreptat catre site, la cautarea unor soft-uri", afirma reprezentantul unei companii locale cu afaceri online.
Un alt site local specializat in furnizarea de aplicatii, soft32.ro, ar putea avea o valoare de peste 12 milioane de euro - utilizand multiplii aplicati in cazul eJobs si Neogen. Lucian Todea, proprietarul companiei ITNT, cea care detine site-ul soft32.com este de altfel in cautarea unui investitor in companie. El a declarat in urma cu doua luni ca este dispus sa poarte discutii privind vanzarea unui procent din afacere.
ITNT lucreaza, ca si Softnews Net, cu o marja a profitului net de aproximativ 50%, compania realizand anul trecut un profit de aproape 0,4 milioane de euro la afaceri cu putin peste 0,8 milioane de euro. Marja se afla totusi in scadere fata de 2005, cand ITNT a raportat un profit de 0,45 milioane de euro la afaceri de 0,65 milioane de euro. Firma, care are sediul central in Sibiu, detine site-urile www.soft32.com, www.games32.com, www.nextnews.com si www.scriptswave.com
Piata locala a fost marcata de tranzactiile cu o valoare cumulata de peste 10 milioane de euro prin care fondurile de investitii Tiger Global Management si Wouwer au achizitionat pachete minoritare de actiuni la companiile eJobs si Neogen. Fondul olandez Wouwer a cumparat actiuni doar de la Neogen.
Conform datelor de pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor, Neogen a facut anul trecut un profit de 0,1 mil. euro la afaceri de 1,02 milioane de euro - ambii indicatori fiind in crestere fata de 2005. Neogen detine site-ul de recrutare online Bestjobs.ro
Ejobs Group a facut anul trecut un profit net de 0,23 mil. euro la afaceri de 0,55 mil. euro - compania lucrand cu o marja de castig de aproximativ 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO