Business Hi-Tech

Siveco a câştigat 224 de contracte noi în 2011 şi vrea afaceri de 77 mil. euro în acest an

Siveco a câştigat 224 de contracte noi în 2011 şi vrea afaceri de 77 mil. euro în acest an

Irina Socol, directorul general al Siveco: Ne-am consolidat prezenţa pe pieţele internaţionale, unde furnizăm soluţii şi servicii IT atât pentru organizaţii private, cât şi pentru instituţii publice.

Autor: Adrian Seceleanu

11.01.2012, 00:06 1150

"Ne-am consolidat prezenţa pe pieţele internaţionale, unde furnizăm soluţii şi servicii IT atât pentru organizaţii private, cât şi pen­tru instituţii publice. Evoluţia permanentă a impus creşterea echipei, astfel că în prezent avem 1.200 de angajaţi (...)", a declarat Irina Socol, directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Siveco.

Compania a fost înfiinţată în anul 1992 şi se numără printre cei mai importanţi integratori de sisteme IT şi dezvoltatori de aplicaţii software de pe piaţa locală.

În 2010, afacerile Siveco au avansat cu 20%, la 60 de milioane euro - potrivit datelor furnizate de companie.

La Ministerul Finanţelor datele arată că Siveco a înregistrat afaceri de 55 mil. euro în 2010. Cel mai mare jucător de pe piaţa de soft din România - după datele de la Finanţe - a fost în 2010 sucursala locală a companiei americane Oracle, cu un business de 76 de milioane de euro.

Potrivit datelor furnizate de companie, printre cele mai importante contracte executate anul trecut de Siveco se numără cele încheiate cu instituţii ale Comisiei Europene, Sistemul computerizat de gestiune a operaţiunilor de tranzit vamal pentru Administraţia Vamală din Republica Macedonia, Proiectul de informatizare a procesului educaţional din Oman şi Sistemul de gestionare electronică a documentelor şi a fluxurilor de lucru SIVADOC pentru Primăria din Chişinău şi tehnologia cloud pentru afişarea rezultatelor admiterii în liceele din România.

Prezentă anul trecut la forumul ZF Digital '11, Irina Socol spunea că firmele româneşti trebuie să se orienteze spre export în condiţiile în care softul va continua să câştige în importanţă în următorii ani.

"Cred că în cinci ani de zile companiile de software vor fi mai puternice, iar comunicaţiile vor fi ca un commodity, cum este acum curentul electric aşa vom avea şi legătura pe internet. Totul va fi net, va fi accesat de oricine, oriunde, oricând - cred că acest lucru se va întâmpla în cinci ani de zile. Probabil că şi companiile de soft vor intra în viaţa tuturor pentru că toate aceste lucruri nu vor putea să se dezvolte fără ingineri de software", aspus ea.

Aproximativ 30% din veniturile companiei sunt generate de contractele externe.

Siveco a ajuns anul trecut la 1.200 de angajaţi în şapte oraşe, număr aproape dublu faţă de 2010, pe fondul proiectelor inter­naţionale şi al celor finanţate din fonduri europene pe care le implementează. Acţionarii Siveco România sunt Siveco Netherlands (Olanda), cu 42,2% din acţiuni, PEF V Information Technology (Luxemburg) - 22,5%, Intel Capital Corporation (Insulele Cayman) - 10%, Irina Socol - 10,98%, Mihail Rădăşanu - 7,62%, Siveco România - 3,75%, Gabriel Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,14% şi Ecaterina Crusti - 0,14%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO