Business Hi-Tech

Smartphone-urile şi tabletele vor deveni atât de puternice încât vor avea nevoie de ventilatoare

William Tsai, directorul diviziei de cercetare-dezvoltare din cadrul Sunon: Apple este cel mai mare şi cel mai exigent client al nostru

William Tsai, directorul diviziei de cercetare-dezvoltare din cadrul Sunon: Apple este cel mai mare şi cel mai exigent client al nostru

Autor: Ioana Nita

04.07.2014, 00:05 1456

Avansul tehnologiei din diferite industrii a dus la dezvoltarea unor dispozitive mobile tot mai mici şi mai uşoare, dar cu funcţii tot mai perfor­mante care necesită un consum mai mare de curent electric, tendinţă care va determina în viitor producătorii de smartphone-uri şi tablete să folosească ventilatoare pentru a reduce nivelul de căldură din interiorul dispozitivelor mobile, consideră compania taiwaneză Sunon, unul dintre cei mai mari producători de sisteme de răcire din lume pentru industria de IT.

„În prezent, tendinţele din industria IT arată că dispozitivele devin tot mai mici şi mai uşoare, iar funcţiile acestora sunt tot mai performante. Ca urmare a creşterii consumului de putere al dispozitivelor, identificarea unor soluţii de răcire a acestora a devenit una dintre cele mai mari blocaje în dezvoltarea produselor IT“, au precizat reprezentanţii Sunon în cadrul unei întâlniri cu presa din Europa, organizată de Consiliul pentru dezvoltarea comerţului exterior din Taiwan (TAITRA).

Sunon, companie care produce sisteme de răcire pentru unii dintre cei mai mari jucători din industria PC-urilor, precum Apple, Samsung, Asus, Toshiba, Acer, Lenovo sau Dell, investeşte în producerea unor ventilatoare (coolere) de dimensiuni foarte mici - cu grosimi cuprinse între 8 mm şi 2 mm, pentru a oferi soluţii de ventilaţie şi pentru dispozitivele mobile.

În prezent, smartphone-urile şi tabletele nu utilizează sisteme de răcire activă, ci pasive – cipurile sunt acoperite de părţi metalice pentru a prelua şi disipa căldura mai eficient, sau răcirea se face natural în cazul procesoarelor de putere mai mică.

„Acum producătorii de telefoane mobile folosesc sisteme de răcire pasivă, însă estimăm că în viitor aceştia vor începe să utilizeze sistemele de răcire activă“, au menţionat oficialii Sunon, care susţin că performanţele actuale ale dispozitivelor mobile - ecranele cu rezoluţie HD, procesarea conţinutului foto şi video, cipurile LTE (4G), viteza mare de calcul, funcţiile de înregistrare şi fotografierele ale camerelor foto încorporate în smartphone-uri şi tablete, cresc consumul intern de curent, ceea ce duce la supraîncălzire.

Conform studiilor Sunon, temperatura procesorului unui smartphone poate ajunge la 109 grade Celsius, iar căldura emanată în interiorul telefonului (carcasă) este de circa 70 de grade Celsius. Însă, prin intermediul unui sistem de răcire activă, temperatura procesorului poate fi redusă cu cel puţin 10 grade Celsius.

Compania taiwaneză, fondată în 1980, a lansat recent şi o carcasă exterioară pentru smartphone-uri, care ajută la reducerea căldurii produsă în interiorul telefoanelor mobile.

 

Apple, cel mai mare şi mai exigent client

Sistemele de răcire pentru industria PC au cea mai mare pondere în business-ul Sunon - 40%, cel mai mare client al companiei fiind gigantul american Apple.

„Apple este cel mai mare şi cel mai exigent client al nostru,“, a spus William Tsai, directorul diviziei de cercetare-dezvoltare din cadrul Sunon.  Aproximativ 10% din veniturile totale ale companiei provin din colaborarea cu Apple. În 2013, compania taiwaneză a înregistrat o cifră de afaceri de circa 280 milioane de dolari, veniturile Sunon fiind pe un trend ascendant în ultimii 8 ani.

Sunon oferă soluţii termice şi pentru industria de telecomunicaţii, de electrocasnice, auto, de aparatură medicală şi a echipamentelor industriale. Printre clienţi se numără giganţi precum Huawei, Cisco Systems, D-Link, HP, Sony, Philips, Sharp, Microsoft, IBM, LG, Mercedes-Benz, Volvo, GM, Pegeout, Toyota, Subaru, Ford, Audi sau BMW.  

Compania are în total 9.500 de angajaţi care lucrează la sediul central Sunon din Taiwan, precum şi în fabricile din China. La nivel global, Sunon are peste 100 de distribuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO