Business Hi-Tech

Softiştii atacă guvernul: Costurile salariale ale companiilor din industria IT vor creşte cu 15% anul viitor. O industrie care performează va fi penalizată, în loc să fie susţinută

Softiştii atacă guvernul: Costurile salariale ale...

Autor: Roxana Rosu

08.11.2017, 12:38 1926

Companiile de IT vor avea anul viitor costuri salariale cu 15% mai mari decât în ianuarie 2017, pe fondul modificărilor de politică fiscală din cursul acestui an, inclusiv trecerea contribuţiilor la angajat şi eliminarea plafonului de cinci salarii brute pentru aplicarea CAS şi CASS, spun reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii din România (ANIS).

„Companiile mici şi mijlocii de dezvoltare software vor fi cele mai afectate de aceste măsuri – costurile salariale reprezintă pentru aceste firme până la 80% din cheltuieli. Iar o mărire a acestor costuri fie şi cu 5% va avea impact major asupra marjei de profit, şi implicit asupra capacităţii lor de creştere. Practic, prin aceste măsuri, o industrie care performează va fi mai degrabă penalizată, în loc să fie susţinută.”, a declarat Teodor Blidăruş, Preşedinte ANIS, asociaţie care dezaprobă lipsa de predictibilitate şi de coerenţă generată prin măsurile recent anunţate de guvern.

Astfel, măsurile recent anunţate de modificare a Codului fiscal vor afecta grav cursul predictibil şi coerent al politicii fiscale ce a guvernat sectorul şi a încurajat o creştere medie anuală de 11% în ultimii 5 ani.

Conform estimărilor companiilor membre, calculele de impact arată creşteri între 5 şi 7,5% ale fondurilor de salarii după transferul contribuţiilor, pentru a asigura păstrarea salariilor nete curente ale angajaţilor, prin majorarea salariilor brute, procente la care se adaugă şi taxa de solidaritate de 2,25%. In condiţiile în care sectorul IT românesc urmează să depăşească pragul de 4 miliarde de euro în anul 2017, din care peste 75% este reprezentat de exportul de servicii, măsurile anunţate vor afecta grav evoluţiile înregistrate până acum. În opinia ANIS, competitivitatea sectorului IT românesc va suferi pe pieţele externe, date fiind creşterile costurilor cu forţa de muncă.

 „Industria noastră se confruntă deja cu lipsa acută de resurse umane, iar pentru companii este dificil să nu păstreze cel puţin salariile nete actuale, fără a mai discuta de eventualele măriri de salarii. Pentru companiile ai căror angajaţi beneficiază de scutirea de impozit pe venit acordată programatorilor, trecerea contribuţiilor sociale în sarcina angajatului are ca rezultat creşterea fondului salarial cu aproape 10%”, a mai spus Teodor Blidăruş.

La modificările recent anunţate se adaugă şi cele luate la începutul anului de eliminare a plafonului de 5 salarii brute pentru aplicarea CAS şi CASS 2017, ceea ce generează o creştere de aproape 15% a costurilor salariale, faţă de începutul anului 2017.

Înfiinţată în anul 1998, ANIS include 130 de companii cu capital românesc sau străin, peste 30.000 de angajaţi, veniturile anuale cumulate ale membrilor ajungând la 2,5 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO