Business Hi-Tech

Softiştii atacă revoluţia fiscală a PSD. Ixia: Impredictibilitatea acestor zile aduce aminte de anii ’90. Smart Bill: Statul acţionează haotic

galerie foto

galerie foto

Autor: Adrian Seceleanu

20.12.2017, 00:06 2698

♦ „Mă tem că prin aceste decizii fiscale nu facem altceva decât să afectăm iremediabil încrederea pe care ne-o câştigaserăm ca parteneri de afaceri solizi în regiune şi în Europa.“

Transferarea contribuţiilor so­ci­ale de la angajator la angajat fără a lua în calcul situaţia particulară a pro­gra­matorilor şi timpul foarte scurt lăsat com­paniilor să rezolve această pro­blemă apărută în mod neaşteptat vor avea un impact negativ asupra in­dus­triei şi vor reduce din atractivi­tatea pie­ţei locale, au declarat pentru ZF re­pre­zentanţii companiei ame­rica­ne Ixia şi ai firmei locale Smart Bill, ca­re a dez­­vol­tat o aplicaţie de factu­ra­re şi gestiune.

„Intrăm într-o perioadă care stă sub semnul impredictibilului. Sunt pre­co­nizate deja noi schimbări fiscale pe lângă cele deja legiferate. Efectiv nu mai avem repere, deciziile devin din ce în ce mai greu de luat din cauza nivelului tot mai crescut de risc. Cred că doar în anii ’90 am mai trăit ceva similar”, a declarat pentru ZF Teodor Ceauşu, şeful centrului de dezvoltare de software din România al companiei a­mericane Ixia, cu peste 300 de an­ga­jaţi şi afaceri anuale de aproape 100 mil. lei. „Îmi aduc aminte cum unul din miniştrii actualului cabinet spunea clar şi răspicat: Nimănui nu îi va scădea sa­lariul! Din păcate însă, astăzi această declaraţie nu s-a materializat, nu avem niciun act normativ care să pună în prac­tică această promisiune. Cu alte cuvinte, cea mai performantă industrie şi cei mai performanţi angajaţi ai acestei ţări se văd nevoiţi să plătească pe­nalizări pentru o serie de măsuri luate fără că aceasta să fie măcar con­sul­tată în ceea ce priveşte impactul masiv pe care îl vor avea schimbările fiscale. Pentru că este fix invers decât ar tre­bui să fie.“ Instabilitatea fiscală şi le­­gis­lativă nu va rămâne fără con­se­cinţe, mai avertizează Ceauşu. „Mă tem că prin aceste decizii fiscale nu fa­cem alt­ceva decât să afectăm ire­me­dia­bil în­cre­derea pe care ne-o câştiga­serăm ca par­teneri de afaceri solizi în regiune şi în Europa.“

„Şi mă tem că vom avea de înfruntat consecinţe care ne vor costă pe fiecare dintre noi”.

„Revoluţia fiscală” loveşte în toate persoanele scutite de plata impozitului pe venit din industrie, respectiv aproximativ 30.000 - 35.000 de persoane. Guvernul nu a găsit încă soluţii pentru ca salariile programatorilor care sunt scutiţi de impozitul pe venit să nu scadă cu 7% - în ciuda promisiunilor repetate făcute inclusiv de liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose. Pentru a menţine neschimbate salariile nete companiile ar trebui să mărească bugetele de salarii cu aproximativ 10%.

Revoluţia fiscală ne aduce nişte „dezavantaje majore”, afirmă şi Radu Hasan, CEO al Smart Bill, companie a cărei aplicaţie de facturare şi gestiune este utilizată de 50.000 de antreprenori locali.

„O nemulţumire este dată de schimbările care intră în vigoare mult prea repede. Ele ar trebui anunţate cu mult timp înainte ca să ne putem face planurile mai bine, mai din timp, mai puţin haotic. Nu ajută deloc nici toate ideile aruncate şi apoi retrase în piaţă pentru că în loc să ne vedem de business trebuie să fim permanent cu ochii pe grupuri gen Tax Advisors şi pe Monitorul Oficial”, a spus Hasan. El a adăugat că ideea transferului contribuţiilor ar fi putut avea un impact bun dacă ar fi fost atent planificată şi anunţată din timp. „Personal cred că mutarea contribuţiilor ar fi putut fi un lucru bun dacă s-ar fi calculat contribuţiile în aşa fel încât în valoare absolută să rămână ca înainte. Angajaţii vor şti de acum exact câte taxe se plătesc şi asta îi va responsabiliza mai mult, sper”.

În condiţiile date însă, schimbările aduse Codului fiscal generează numeroase probleme, afirmă Hasan. „Cel mai neplăcut lucru este cauzat de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Pentru că programatorii noştri beneficiază de scutire de impozit prin această trecere costul salarial total va creşte semnificativ. Pentru a păstra acelaşi net în 2018 va trebui să cheltuim cu aproximativ cu 60.000 euro mai mult, o sumă deloc neglijabilă. Firmele de software din România oricum au o presiune foarte mare pentru a putea păstra salarii competitive pentru că practic «se luptă» cu companii de pe tot globul, lucrul «remote» de acasă direct pentru companii străine  fiind tot mai des întâlnit. Asta fără a lua în calcul emigrarea unui număr deloc de neglijat de softişti. Sperăm să apără curând rezolvarea promisă de premier că să ne putem finaliza şi noi bugetul pe 2018”, a spus şeful Smart Bill.

Compania din Sibiu a avut în 2016 afaceri de 4,5 mil. lei (1 mil. euro), în creştere cu 71% faţă de anul anterior, şi un număr mediu de 33 de angajaţi, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO