Business Hi-Tech

Speed test: Cât de repede merge noua tehnologie 4G în Capitală şi cât de aproape este de un WiFi

WiFi Cladire Birouri

Viteze de download de până la 16 Mbs pot fi atinse utilizând noua conexiune de date LTE/4G

Autor: Bogdan Alecu

10.04.2013, 19:33 5297

Viteze de download de până la 16 Mbs pot fi atinse utilizând noua conexiune de date LTE/4G de pe telefonul mobil oferit de Orange. Vitezele de transfer de date sunt chiar şi de peste două ori mai mari decât în cazul în care acelaşi test de viteză a fost realizat utilizând contexiunea 3,5G HSDPA.

Orange România, cel mai mare operator de pe piaţa locală de telecomunicaţii mobile a pornit în urmă cu o săptămână serviciul de internet mobil la viteze 4G care teoretiv oferă viteze de până la 100 Mbs, care până acum puteau fi atinse doar pe conexiuni de Internet WiFi sau LAN. Serviciul poate fi accesat de pe telefoane mobile compatibile 4G cu abonamentele Panteră 39 (2GB Trafic la viteză maximă inclus) şi Panteră 49 (3GB trafic la viteză maximă inclus).

Oficial, serviciul 4G este disponibil în centrul şi nordul Capitalei, în zona metropolitană din nordul Bucureştiului, în staţiunile de pe Valea Prahovei, zona Bran-Moeciu şi în Poiana Braşov.

Am testat viteza de transfer 4G în reţeaua Orange în trei locaţii – Piaţa Victoriei, Piaţa Unirii şi centrul de conferinţe din cadrul hotelului Crowne Plaza din nordul Capitalei utilizând programul SpeedTest.net şi am setat ca server de test cel al RCS-RDS. Telefonul utilizat a fost un Sony Xperia Z cu sistemul de operare Android Jelly Bean 4.1.2. Viteza maximă atinsă a fost de aproape 16 Mbs (megabiţi) în Piaţa Victoriei, viteză ce permite un download real de 2 MB (megabytes) pe secundă (trebuie amintit faptul că un megabyte are opt megabiţi), în timp ce la upload viteza a fost de aproape 7 Mbs. În acelaşi loc dar utilizând conexiunea de date 3,5G Sau HSDPA (viteză maximă teoretică de 43,2 Mbs) viteza a scăzut la mai puţin de 7 Mbs la download şi la 2,8 Mbs la upload dar pingul (timpul de răspuns) în reţea a scăzut de la 72 milisecunde pe LTE la 67 milisecunde.

În Piaţa Unirii viteza maximă atinsă a fost de aproape 10 Mbs la download şi 6,3 Mbs la upload, dar şi o un ping de doar 61 ms. În acelaşi loc dar pe 3,5G viteza de download a scăzut la 6,1 Mbs.

Având în vedere pachetul de date şi posibilitatea de a utiliza telefonul pe post de hotspot, am conectat prin WiFi la smartphone un iPad 2 WiFi. Prin intermediul aceluiaşi program instalat acum pe iPad vitezele de download atât pe 4G cât şi pe 3,5G au fost de aproape 6 Mbs, singura diferenţă mai mare fiind înregistrată pe upload – aproape 6Mbs pe LTE şi 3 Mbs pe 3,5G.

Ca referinţă, am testat viteza de internet pe telefon şi într-o conexiune wireless într-o clădire de birouri. În acest caz, pe download am atins aproape 20 Mbs şi 29 Mbs la upload, în timp ce pingul a coborât la 27 ms. Astfel, cu toate că este abia la început, conexiunea LTE de pe un telefon se apropie foarte mult de una wireless de mare viteză. Dacă ne amintim, şi cea 3G când a fost implementată în România în 2006 vitezele erau de sub 400 kbps, în timp ce conexiunea EDGE de atunci oferea viteze de 235 kbps – diferenţa nu era foarte mare, dar ulterior viteza 3G a crescut exponenţial.

La utilizare obişnuită, paginile de internet se încărcă la fel de repede indiferent dacă se utilizează conexiunea LTE sau 3,5G. Diferenţele apar când se doreşte vizualizarea unui clip HD pe YouTube sau se efectuează un upload sau download de zeci sau sute de megabytes.

Având în vedere vitezele actuale de transfer, cei care urmează acum să achiziţioneze un smartphone din segmentul superior de preţ la un abonament cel mai bine s-ar orienta către un terminal 4G. Cu toate că acoperirea LTE este foarte mică, iar viteza nu este cu mult mai mare, diferenţa nu va fi acum, ci peste un an, deoarece atât acoperirea cât şi viteza va creşte gradual şi cel mai probabil, destul de rapid. Cine are deja un smartphone aproape nou, nu trebuie să se îngrijoreze deoarece, încă, diferenţa nu îndeamnă la un upgrade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO