Business Hi-Tech

Statul, prizonierul contractelor pentru software

Statul, prizonierul contractelor pentru software
29.08.2016, 00:05 545

De ce este nevoie ca Guvernul să apeleze la softişti voluntari pentru rezolvarea unei situaţii pentru care s-au cheltuit deja mai bine de un miliard de euro din bani publici, din 2011 până acum?  Banii au mers pe contracte care s-au dovedit a fi mai degrabă metode de prins statul în capcane software, care nu pot fi updatate sau completate, şi dau rateuri, în detrimentul contribuabilului. 

Astfel, soft-uri precum acelea pentru REVISAL (registrul salariaţilor), SEAP (sistemul achiziţiilor publice),

Caziere, Card de Sănătate, Permise Auto sau Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) au încetat să funcţioneze şi de câte cinci ori pe lună, spre nemulţumirea tuturor angajatorilor, a agricultorilor care nu şi-au primit subvenţiile sau a altor categorii de contribuabili care, în timp, au aflat pe propria piele că digitalizarea admi­nistraţiei publice seamănă tot mai mult a bluf. Administraţia foloseşte tot hârtia, deşi, potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), în perioada 2011 – 2015, statul român a achiziţionat servicii şi programe IT de un miliard de euro.

Cal­culul vizează 1.100 de contracte atribuite în peri­oada 2011 – 2015, în valoare totală de 4,32 miliarde lei (fără TVA). Vorbim aici despre companii mari, care au reuşit să câştige contracte importante - SIVECO, UTI Group sau Teamnet Inter­national, aceasta din urmă a implementat, de exemplu, serviciul 112 în România.  Chiar o serie de miniştri au menţionat că ma­rea problemă a administraţiei cen­trale este faptul că a achiziţiomat softurile, dar nu şi asistenţa acestora.

 

Citiţi toată analiza pe www.mediafax.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO