Business Hi-Tech

Steve Jobs are pe mână printre cele mai mari rezerve de "cash" deţinute vreodată de o companie. Ce ar putea fi pe lista de cumpărături?

Steve Jobbs are pe mână printre cele mai mari rezerve de "cash" deţinute vreodată de o companie. Ce e  pe lista de cumpărături?

Autor: Radu Racu

25.10.2010, 11:48 42

Directorul executiv al Apple, Steve Jobs, a declarat săptămânatrecută că firma pe care o conduce deţine lichidităţi şi acţiuni învaloare de 51 de miliarde de dolari pe care vrea să-i strângăpentru că vede la orizont "oportunităţi strategice", declanşândastfel speculaţii privind posibilele ţinte de achiziţii.

Cu una din cele mai mari rezerve de bani lichizi din lume,posibilităţile sunt variate, scrie Financial Times.

Printre cele mai vehiculate informaţii din piaţă se numărăachiziţia reţelei de socializare Facebook, evaluată în tranzacţiileprivate cu acţiuni la circa 30 de miliarde de dolari, şi poatechiar gigantul Disney, grupul evaluat la 67 de miliarde de dolari,la care Jobs deţine deja o participaţie.

Fiecare din cele două nu se înscrie însă în profilulinvestiţiilor făcute de Apple, compania de tehnologie investindpână în prezent maxim 500 de milioane de dolari într-otranzacţie.


"Nu cred că vor cumpăra ceva foarte curând. Nu e în ADN-ul lor",spune un fost strateg de la Apple.

Foşti angajaţi ai companiei şi analişti au indicat că Apple seconcentrează în general pe companii mici, cum a fost cea deproiectare Portal Player, care a oferit pieţei iPod-ul. Unul dindomeniile cheie pe care se axează compania acum este televiziunaprin internet, unde concurează puternic cu Google, deci o eventualăachiziţie ar putea fi făcută pe acest segment.

Un alt domeniu în care ar fi logic să investească este proiectareaşi producţia de cipuri, precum şi dezvoltarea de software pentruinternet. Compania Adobe Systems, cu o capitalizare de 14 miliardede dolari ar putea fi o tentaţie serioasă pentru Apple. Adobe, carea dezvoltat puternic tehnologia Flash, ar putea oferi un avantajmodelelor iPhone şi iPd, criticate de piaţă tocmai pentru că nuincludeau acest tip de format.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO