Business Hi-Tech

Studiu iSense Solutions: Doar 10% dintre românii care urmăresc conţinut video online plătesc pentru vizionarea acestuia

Studiu iSense Solutions: Doar 10% dintre românii care...

Autor: Bianca Dorobanţu

07.02.2017, 11:56 177

Doar 10% dintre românii care urmăresc conţinut video online plătesc pentru vizionarea acestuia, în timp ce 8% dintre cei care urmăresc conţinut video online pe smartphone plătesc, procentul fiind similar pentru laptop şi PC, arată un studiu realizat de compania de research iSense Solutions pentru agenţia de media Initiative.

În ce priveşte smart TV-ul, procentul de români care plătesc pentru vizionarea unui astfel de conţinut este mai mare, de 15%. 

 „Românii nu sunt obişnuiţi să plătească pentru conţinutul video, dincolo de tradiţionalul abonament la cablul TV, iar această tendinţă este mai pregnantă în cazul tinerilor, care sunt expuşi mai multor surse gratuite de vizionare a conţinutului video. Ca urmare a investiţiilor făcute de staţiile TV şi de operatorii telecom, ne aşteptăm să crească achiziţia de abonamente la platformele de conţinut video, însă această deschidere va veni în special din partea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 şi 55 de ani, în timp ce tinerii vor continua să fie reticenţi”, afirmă Ruxandra Ştefan, Strategy & Planning Director, Initiative.

Cei mai mulţi români vizionează conţinut video online pe laptop sau PC (86%), topul preferinţelor fiind completat de smartphone (60%), tabletă (30%) şi smart TV (30%). Bărbaţii, mai mult decât femeile, urmăresc conţinut video pe laptop / PC (90% vs 82%) şi pe smart TV (37% vs 22%). În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, tinerii de 16-24 de ani folosesc mai mult decât ceilalţi români smartphone-ul pentru vizionarea conţinutului video (71% vs 60% din total), în timp ce românii de peste 45 ani preferă laptopul/PC-ul (92% vs 86% din total).

Canalele YouTube şi Facebook  sunt cele pe care românii obişnuiesc să urmărească cel mai frecvent conţinut video online pe laptop/PC, respectiv 89% şi 82% dintre aceştia, avnd preferinţe pentru: videoclipuri muzicale (67%), filme (67%), clipuri amuzante (59%), alte filmuleţe/clipuri (59%) şi ştiri (55%).  De asemenea, YouTube este cel mai vizionat canal de pe smartphone (90%), urmat de Facebook (84%). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO